Ingrediënten
(voor 4 personen)
Voor de bouillon:
fileerafval en vel van de grietbot
2 sjalotten, in grove stukken
1 teentje look, fijngehakt5 Stoffels Toma'Gusto tomaten, in grove stukken
2 stengels selder, in grove stukken
1 wortel, in grove stukken
1 rode chilipeper, in grove stukken
150 ml witte wijn
1 takje tijm
2 peulen steranijs
0,5 tl. gedroogd chilipoeder
250 ml witte wijn
olijfolie
Overige ingrediënten:
1/2 venkel, fijngehakt
1/2 courgette, in kleine blokjes
1/2 wortel, in kleine blokjes
1/2 selder, fijngehakt
5 Stoffels Toma'dor kerstomaatjes, in stukjes
1 grietbotfilet
1 inktvis
2 langoustines
200 gr mosselen
1 scheut Madeira wijn
Bereiding
Begin met de bouillon. Neem een ruime kookpot en voeg een scheutje olie toe. Doe het fileerafval en het vel van de grietbot in de kookpot en bak aan. Voeg sjalot, look, tomaat, selder, wortel en chilipeper toe. Blus met de witte wijn en breng nog verder op smaak met tijm, steranijs en chilipoeder.
Kadreer de inktvis: maak met een scherp mesje ondiepe inkepingen in een ruitjespatroon in het inktvisvlees. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op het vuur. Bak er de grietbot, de inktvis en de langoustines in aan. Kruid met peper en zout.
Neem een pan en voeg wat olijfolie toe. Bak de inktvis, de grietbot en de langoustines aan en kruid ze met peper en zout.
Mix de bouillon met een staafmixer en zeef het geheel in een andere kookpot. Zet terug op het vuur. Voeg nu de fijngesneden groentjes toe en overgiet het geheel met een scheutje Madeira. Kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg net voor het serveren de mosselen toe en gaar ze in de soep.
Afwerking / serveren
Verdeel de soep met mosseltjes over kommentjes. Werk nog af met de stukjes vis alvorens te serveren.
Tip voor drank :
Rosado fermentado en barrica 2021 (Spanje)
Bron van recept :
chef Bart Desmidt (mjam tv)
Kookteam :
Wim, Mireille en Noël