Vissoep met tomaat en madeira

Vissoep met tomaat en madeira

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Voor de bouillon:

  •  fileerafval en vel van de grietbot

  • 2  sjalotten, in grove stukken

  • 1  teentje look, fijngehakt5  Stoffels Toma'Gusto tomaten, in grove stukken

  • 2  stengels selder, in grove stukken

  • 1  wortel, in grove stukken

  • 1  rode chilipeper, in grove stukken

  • 150 ml witte wijn

  • 1 takje tijm

  • 2  peulen steranijs

  • 0,5 tl. gedroogd chilipoeder

  • 250 ml witte wijn

  • olijfolie

  • Overige ingrediënten:

  • 1/2     venkel, fijngehakt

  • 1/2     courgette, in kleine blokjes

  • 1/2     wortel, in kleine blokjes

  • 1/2     selder, fijngehakt

  • 5     Stoffels Toma'dor kerstomaatjes, in stukjes

  • 1     grietbotfilet

  • 1     inktvis

  • 2     langoustines

  • 200 gr mosselen

  • 1   scheut Madeira wijn

Bereiding

Begin met de bouillon. Neem een ruime kookpot en voeg een scheutje olie toe. Doe het fileerafval en het vel van de grietbot in de kookpot en bak aan. Voeg sjalot, look, tomaat, selder, wortel en chilipeper toe. Blus met de witte wijn en breng nog verder op smaak met tijm, steranijs en chilipoeder.

Kadreer de inktvis: maak met een scherp mesje ondiepe inkepingen in een ruitjespatroon in het inktvisvlees. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op het vuur. Bak er de grietbot, de inktvis en de langoustines in aan. Kruid met peper en zout.

Neem een pan en voeg wat olijfolie toe. Bak de inktvis, de grietbot en de langoustines aan en kruid ze met peper en zout.

Mix de bouillon met een staafmixer en zeef het geheel in een andere kookpot. Zet terug op het vuur. Voeg nu de fijngesneden groentjes toe en overgiet het geheel met een scheutje Madeira. Kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg net voor het serveren de mosselen toe en gaar ze in de soep.

Afwerking / serveren

Verdeel de soep met mosseltjes over kommentjes. Werk nog af met de stukjes vis alvorens te serveren.

Tip voor drank :

Rosado fermentado en barrica 2021 (Spanje)

Bron van recept :

chef Bart Desmidt (mjam tv)

Kookteam :

Wim, Mireille en Noël