Ingrediënten
- ½ kreeft /pers. (wij gebruikten kreeften van ong . 550 gr)
- enkele stengels selder
- 1 ui
- ½ tomaat /pers.
- ½ hardgekookt ei /pers.
- blaadjes sla
- verse gemaakte mayonaise en/of coctailsaus
- vers Frans brood
Bereiding
Maak een court-bouillon van 3 à 4 liter water waarbij je de pitten en pellen van je tomaten, een paar stengels selder , een ui ,enkele blaadjes laurier, flinke snuif zout en wat peperbolletjes voegt. Laat die bouillon een half uurtje zachtjes trekken.
Laat terug opkoken en wanneer het goed kookt, kook je er de kreeften in (leg niet teveel kreeften tegelijk in de pot om de temperatuur niet te fel te laten zakken) en reken op 1 à 1½ min. per 100 g. startent vanaf wanneer je de kreeften in de kokende bouillon legt. Zet nadien het vuur af,leg de kreeften in een schaal, breek de scharen af en leg deze nog een 5-tal minuutjes terug in de nog hete bouillon. Halveer de kreeften en verwijder de maag en het darmkanaal, hak de schaar open en snijd de drie geledingen door.
Laat terug opkoken en wanneer het goed kookt, kook je er de kreeften in (leg niet teveel kreeften tegelijk in de pot om de temperatuur niet te fel te laten zakken) en reken op 1 à 1½ min. per 100 g. startent vanaf wanneer je de kreeften in de kokende bouillon legt. Zet nadien het vuur af,leg de kreeften in een schaal, breek de scharen af en leg deze nog een 5-tal minuutjes terug in de nog hete bouillon. Halveer de kreeften en verwijder de maag en het darmkanaal, hak de schaar open en snijd de drie geledingen door.
Afwerking / serveren
Serveer met een blaadje sla, een half gekookt eitje , paar kwartjes gepelde en ontpitte tomaat en wat vers gemaakte mayonaise of cocktailsaus. Enkele lekkere sneetjes verse baguette mag zeker ook niet ontbreken.
Tip voor drank :
Chardonnay Louis Felipe Edwards 2016 Chili
Kookteam :
Luc, Roger , John