Ingrediënten
- Tarbot of Griet (+/- 120 à 150 g. pp)
- 1 stronkje witloof , pp ,
- lardo en iberico ham
- Voor de warme vinaigrette
- 3 dl. goeie olijfolie
- 1 sjalot
- 2 teentjes look
- 1 steranijs
- sap van 1 citroen
- 1 el. kerriepoeder
- balsamico azijn
Bereiding
Snij de lardo ( met de snijmachine ) en leg hierop een sneetje ibericoham van gelijke dikte . Maak een torentje van afwisselend lardo en ham .Wij bestrooiden elk laagje met wat transglutaminaat (een poeder dat eiwitten aan elkaar laat kleven) . Bouw zo verder tot 4 à 5 cm hoog en zet dan een paar uur , onder druk, weg in de koeling.
Snij het witloof relatief klein , stoof het beetgaar , kruid met peper en zout en laat het goed uitlekken . Snipper de sjalot en de look fijn , stoof aan met wat olijfolie en een steranijs .Blus af met het sap van de citroen . Voeg de kerriepoeder en de olijfolie erbij en laat 15 min. trekken , haal de steranijs eruit , mix door , zeef en houd warm .
Snij dwars op de lagen van de lardo een mooi schijfje af (patroon van laagjes.)
Kruid de vis en stoom hem gaar.
Snij het witloof relatief klein , stoof het beetgaar , kruid met peper en zout en laat het goed uitlekken . Snipper de sjalot en de look fijn , stoof aan met wat olijfolie en een steranijs .Blus af met het sap van de citroen . Voeg de kerriepoeder en de olijfolie erbij en laat 15 min. trekken , haal de steranijs eruit , mix door , zeef en houd warm .
Snij dwars op de lagen van de lardo een mooi schijfje af (patroon van laagjes.)
Kruid de vis en stoom hem gaar.
Afwerking / serveren :
Leg in het midden van de warme borden een lepel witloof, leg hierop de vis met daarop een sneetje van de lardo/iberico terinne (werk zo snel mogelijk …hoe sneller op de warme vis , hoe beter het smelt-effect) .Doe 2 el. warme vinaigrette rond de vis en werk af met enkele spatjes balsamico-azijn.
Serveer met een stukje vers gebakken brood.
Serveer met een stukje vers gebakken brood.
Tip voor drank :
Picpoul de Pinet 'les Prades', 2017
Bron van recept :
Saisonnier, herft 2010
Kookteam :
Babs, Hugo en John