Gegrillde pijlinktvis met artichoc, mandarine-saus en olijven

Gegrillde pijlinktvis met artichoc, mandarine-saus en olijven

Ingrediënten



  • 1 pijlinktvis  p/p (ongeveer 15 cm)
  • 1 kleine  paarse artisjok p/p
  • 3 rode chilipepers
  • 150 g zwarte en ontpitte olijven
  • 75 g. mandarijnschillen
  • 750 g. mandarijnen ( zelf sap maken) of 250 gr mandarinesap 

Bereiding

Maak de artisjokken schoon, snij ze in 4 en bewaar  direct in water met een volledige , uitgeperste citroen erin tegen  het verkleuren.
Kook ze in dit (eventueel gezeefde) water met wat peper, zout  en een laurierblad in ong. 20 minuten. Giet af en bewaar warm.
Blancheer de mandarijnschillen  5 X, beginnend met koud water .
Doe de schillen met het sap in een pan en laat 10 min doorkoken .
zeef door en  monteer de saus.
Neem een paar olijven  en mix die met enkele lepels olijfolie,snij de resterende olijven in 4.
Snij vervolgens de rode pepertjes (zonder zaadjes) heel fijn en bak ze op een matig vuur.
Maak de inktvis schoon, bewaar de tentakels,verwijder de bek, snij ze in de lengte  door
en maak een ruit-inkeping aan de binnenzijde,kruid ze met peper en zout.
Grill de inktvis kort in een zéér hete grillpan  langs de 2 zijden, doe hetzelfde met tentakels.

Afwerking / serveren

Dresseer het bord, giet een bodempje mandarijnsaus op het bord, leg  de inktvis in het midden en garneer de artisjok er rond . Strooi een béétje chili op de vis en werk af met  wat stukjes zwarte olijf en een paar druppels olijfolie.
Op het eerste gezicht en vreemde combinatie ...maar het werkt. 

Tip voor drank :

Pulp de Nîmes 2015 Viognier/Vermentino

Bron van recept :

Puur Toscane (uitg.Lannoo) en  Vis,schaal en schelpdieren (uitg. Veltman,Utrecht)

Kookteam :

Wim,Hugo en John