Gebrande wijting met miniwitloof (of asperges)

Gebrande wijting met miniwitloof (of asperges)

Ingrediënten

(voor 4 personen)
  • 4 wijtingen à 350g/stuk
  • enkele blaadjes verse zeesla
  • grof zout

  • Witloof-wijtingsla:

  • wijting (stukjes van de staart)
  • 8 witloofstronkjes
  • 1/8 ijsbergsla
  • 1 citroen
  • 1el volle room
  • peper en zout
  • Gestoofd witloof : eventueel asperges als alternatief
  • 10 witloofblaadjes
  • 1el honing
  • 20g boter
  • 1 knoflookteentje, geplet
  • 1 laurierblad
  • 1/2l water
  • Voor de afwerking:
  • mosterd, fleur de sel

Bereiding

Wijting:
Fileer de wijtingen of vraag dit aan je vishandelaar. Snij de staart (ong. 5 cm) 
van de filets, verwijder het vel van de staart en houd ze apart. Leg van elke 
wijting de beide filets op mekaar, velkant naar buiten, en rol ze op in 
plastiekfolie. Snij door de plastiekfolie het vel van de filets in. Rol er opnieuw 
folie rond en stoom 4 minuten in een stoomoven of in een stoommandje boven 
kokend water. Stop het garen door de vis onder te dompelen in koud water. Pak 
de visfilets uit, kleur de velkant met de keukenbrander, strijk in met koolzaadolie 
en breng op smaak met peper en zout. Gaar de visfilets voor het serveren 4 
minuten in de oven op 160°C.
Gestoofd witloof:
Haal van elk witloofstronkje 5 blaadjes. Verhit de honing, boter, knoflook, 
laurierblad en water in een kookpot. Pocheer de witloofblaadjes 3 minuten tot 
ze zacht zijn.
Witloofsla:
Snij de visstaartjes zeer fijn, besprenkel met citroensap en laat even marineren. 
Snij de witloofstronkjes en de ijsbergsla fijn, meng er een eetlepel room en de 
gemarineerde wijting onder. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Opm.: Omwille van aspergeseizoen hebben we witloof vervangen door asperge 
, aspergepunten afsnijden en in de lengte verdelen, even blancheren, rest van 
asperge met dunschiller op linten snijden en eveneens even laten opkomen in 
wat room (bliksemsnel gaar!)

Afwerking / serveren

Schik de witloofsla in een halve maan op het bord. Plaats 10 gestoofde 
witloofblaadjes rechtop tegen de witloofsla en garneer er de visfilet naast.
Werk af met fleur de sel en wat mosterd

Tip voor drank :

Landschneckenkalk Riesling 2021, Weingut Phirmann, Duitsland