Arabic Delight

Arabic Delight

Ingrediënten

(voor  min.10 personen)

  • 1 Marokkaans brood
  • olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 gepofte aubergine
  • 1 el tahin(sesampasta)
  • 6 el griekse yoghurt
  • 2 limoenen rasp en sap
  • 1 ingelegde citroen
  • 50 g fetakaas
  • 1 à 2 el granaatappelpitten
  • ½ rode ui in maantjes
  • amandelen
  • enkel blaadjes munt
  • 1 teentje look (geraspt)
  • 1 el za’atar :
    - 100 g zwart sesamzaad
    - 100 g wit sesamzaad
    - 20g gedroogde tijm
    - 20 g gedroogde oregano
    - 10 g verse tijm
    - 5 g komijnzaad
    - 5 g venkelzaad
    - rasp van 1.5 citroen
    - 400 ml olijfolie
    - sap van 1 citroen
    - 2 teentjes look (geperst)
  • 100 ml Harissa :
   - olijfolie (om in te bakken)
   - 2 uien fijn gesnipperd    
   - 2 teentjes look fijn gesnipperd
   - 1 tl komijnzaad
   - ½  tl karwijzaad
   - 1 tl koreanderzaad
   - 1 rode paprika (geschild en zonder zaadjes)
   - 200 g tomaat  (ontveld en ontpit)
   - 75 g verse chili (zonder zaadjes)
   - 12 blaadjes verse munt
   - 2 el tomatenpuree
   - 1 el zout
   - 200 g kippenbouillon 

Bereiding

Voor de  Za'atar:
Verhit een pan en maak alle droge ingrediënten warm, rooster alles , voeg look en citroenrasp toe,  dan de  olie en cirtoensap, breng op smaak met  wat zeezout. Laat alles afkoelen en schep over in  een  afgesloten pot in de koelkast.
Voor de Harissa :
Verhit een pan en bak ui, look, karwij-,koriander- en komijnzaad licht aan, voeg dan paprika, tomaat, chili, munt en tomatenpuree toe, en bak lichtjes verder.  Kruid met zout en kippenbouillon en laat op een laag vuur pruttelen tot alles gaar is .Laat al het vocht verdampen , mix glad  en bewaar afgesloten in de koelkast( is heel lang houdbaar) ,door meer chili te gebruiken maak je het pikanter, naar wens .

Oven op 200°, wrijf de  bovenkant van het brood in met olijfolie en zeezout  en bak in de oven tot krokant .Rooster de  amandelen in een droge pan tot lichtbruin en bestrooi met zeezout.
Oven op 180 gr , snij de aubergine in de lengte door , breng op smaak met de za’atar, zeezout , peper en look : besprenkel met olijfolie , wikkel in aluminium folie en  gaar ong.  40 min. in de oven .
Meng het vruchtvlees, met de tahin, olijfolie, zout, peper, 2 el Griekse yoghurt en de rasp en sap van 1 limoen.Kruid de overige yoghurt met peper en zout en met de rasp van een ½ limoen.
Snij de schil van ½ ingelegde citroen  en snij in fijne julienne.
Snij lange repen van het brood, verdeel in twee,  en beleg  met het aubergine mengsel, en brokkel er de fetakaas over, werk af met de citroenjulienne, granaatappelpitten, rode ui (al dan niet gepickeld),  gezouten amandelen en eindig met enkele toefjes harissa, Griekse yoghurt en wat munt.
Wij belegden deze toasten nog met stukjes vis.Wij gebruikten hiervoor schijfjes gebakken Skrei maar het kan perfect met andere vis (b.v.  makreel of in de zomer met verse sardines).


Tip voor drank :

Saint-Véran “La Denante“, 2016

Bron van recept :

Sergio  Herman  uit “ Just Cook it “ (uitg. Carrera culinair)

Kookteam :

Pascale & John