Ingrediënten
(voor 12 personen)
- 750 g boter
- 750 g donkere chocolade (fondant)
- 12 eieren
- 900 g suiker
- 180 g bloem
- 240 g cacaopoeder
- 3 koffielepels bakpoeder
- snuifje grof zout
- voor de koffieganache :
- 3 eetlepels oploskoffie
- room3 dl
- 600 g pure chocolade (fondant)
Bereiding
- Neem 750 g boter en 750 g donkere chocolade (fondant) , breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Laat boter en de chocolade zacht smelten au bain-marie.
- Neem de mengkom van de keukenmachine en breek daarin de 12 eieren. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.
- Weeg de 900g suiker af en voeg die toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
- Weeg 180 g bloem en 240 g cacaopoeder af , voeg 3 koffielepels bakpoeder toe en een snuif grof zout en doe dat alles in een mengschaal .
- Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter en voeg er nog een lepel oploskoffie aan toe.
- Schenk het koffie-chocolademengsel bij de opgeklopte eieren en voeg ook ,lepel per lepel , de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier.
De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
- Schenk het koffie-chocoladebeslag in de ovenschaal en strijk het vlak.
- Bak het beslag zo'n 30 min. in de voorverwarmde oven. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn maar laat het gebak goed afkoelen en opstijven met een beetje gewicht erop.
(gebruik hiervoor eventueel een tweede ovenschaal).
De koffieganache
- Neem een maatbeker en meet de hoeveelheid room (3dl) af en breng die aan de kook in een pannetje.
- Weeg 150 g boter af en voeg ze toe aan de room samen met de 3 lepels oploskoffie. Laat de boter smelten in de warme room.
- Breek 600 g chocolade in stukjes, hak ze nog wat fijner en doe ze in een mengkom.Giet de kokende room met gesmolten boter op de stukjes chocolade.
- Meng met de garde tot de chocolade gesmolten is. Het resultaat is een ‘ganache’.
- Neem de mengkom van de keukenmachine en breek daarin de 12 eieren. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.
- Weeg de 900g suiker af en voeg die toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
- Weeg 180 g bloem en 240 g cacaopoeder af , voeg 3 koffielepels bakpoeder toe en een snuif grof zout en doe dat alles in een mengschaal .
- Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter en voeg er nog een lepel oploskoffie aan toe.
- Schenk het koffie-chocolademengsel bij de opgeklopte eieren en voeg ook ,lepel per lepel , de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier.
De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
- Schenk het koffie-chocoladebeslag in de ovenschaal en strijk het vlak.
- Bak het beslag zo'n 30 min. in de voorverwarmde oven. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn maar laat het gebak goed afkoelen en opstijven met een beetje gewicht erop.
(gebruik hiervoor eventueel een tweede ovenschaal).
De koffieganache
- Neem een maatbeker en meet de hoeveelheid room (3dl) af en breng die aan de kook in een pannetje.
- Weeg 150 g boter af en voeg ze toe aan de room samen met de 3 lepels oploskoffie. Laat de boter smelten in de warme room.
- Breek 600 g chocolade in stukjes, hak ze nog wat fijner en doe ze in een mengkom.Giet de kokende room met gesmolten boter op de stukjes chocolade.
- Meng met de garde tot de chocolade gesmolten is. Het resultaat is een ‘ganache’.
Afwerking / serveren :
Wij brachten dit nagerecht in combinatie met Aarschots gebak
Tip voor drank :
Bron van recept :
Dagelijkse kost (Jeroen Meeus)
Kookteam :
Roger & Pascale