Ingrediënten
- 1 nekstuk van Ibericovarken (±200g/persoon)
- 2 gehakte daslookblaadjes
- 1 bosje geplukte citroentijm
- 1 el chili ringen
- Voor BBQ-saus (voldoende voor 8 pers. )
- 6 el olijfolie
- 2 kleine rode uien, fijngesnipperd
- 2 à 3 knoflooktenen, gesnipperd of geplet
- 180 g tomatenpuree
- 4 el ciderazijn of appelazijn
- 1 dl kippenbouillon
- 1 dl worcestershire sauce
- 1 tl scherpe mosterd
- 1 el gevriesdroogde peterselie
- 1 el gevriesdroogde dragon
- 4 el honing
- Garnituren (variatie naar eigen voorkeur)
- Gevulde portobello champignon
- 4 portobello champignon klein formaat
- 1 courgette
- 1 blokje feta
- 1 lookteentje
- snuifje paprikapoeder
- peper, zout
- Voor de gekarameliseerde tomaatjes
- 2 rijpe tomaten (halve tomaat per persoon)
- 2 el olijfolie
- 3 el balsamico azijn
- 3 el fijne suiker
- 3 el verse oreganoblaadjes
- verdere garnituur : puperen artisjokjes, aardappeltje, ...
Bereiding
Dag vooraf kruiden voor het vlees fijnhakken en vlees royaal mee inwrijven. Verpakken in folie en koel laten marineren. Dag zelf vlees schoonwrijven. Daarna aanbraden en langs alle kanten flink kleuren in olijfolie en boter en vervolgens tot juiste garing brengen in de oven.
Voor de saus ui en look in de olijfolie fruiten tot alles glazig is. Tomatenpuree toevoegen en goed laten meebakken zodat de zuurte verdwijnt. Pan blussen met bouillon en azijn. Mengsel in een blender doen samen met overige ingrediënten en mixen tot een gladde saus.
Portobello's schoonmaken, courgette schillen en in brunoise snijden, look fijnsnijden en pletten, feta in kleine blokjes snijden. Courgette in pan met wat boter of olijfolie beetgaar stoven met wat look. Portobello's vullen met de courgette en fetablokjes, bestuiven met wat paprikapoeder. 20 à 30 min in oven van 175°.
Tomaatjes halveren en met gesneden kant naar omlaag in een ovenschaal van gepaste afmeting plaatsen. Olijfolie, balsamico en fijne suiker goed mengen en over de tomaatjes gieten. Tomaten even over en weer schijven zodat de hele bodem met marinade bedekt is. Oreganoblaadjes plukken en royaal over de tomaatjes en in de marinade strooien. 20 à 25 min. in oven van 175° plaatsen. Opmerking : velletjes mogen aan de tomaat blijven, ze zijn super makkelijk te verwijderen zodra ze gaar zijn.
Afwerking / serveren :
Serveer de extra saus apart voor de liefhebbers.