Zwartpootkip au Vin Jaune en morilles

Zwartpootkip au Vin Jaune en morilles

Ingrediënten


  • 1 zwartpootkip verdeeld in stukken (origineel recept is met Bressekip)
  • aromaten : look, peterseliestengels, tijm, laurier, selderblaadjes
  • 1 l kippenfond
  • worteltjes
  • spitskool
  • 30 g gedroogde morieljes
  • vastkokende aardappelen (rattes, Belles de Fontenay…)
  • peper en zout
  • ‘Vin Jaune’ uit de Jura
  • boter
  • 25 cl room

Bereiding

Morieljes weken in lauw water, enkele malen verversen i.v.m. zandrestjes, eventueel wat vocht bijhouden.
Stukken kip in een braadslee kleuren in boter, nadien uitgelekte morieljes even meebakken. Bevochtigen met kippenfond en vin jeaune,
aromaten toevoegen (eventueel ook wat vocht van morieljes toevoegen), op smaak brengen met peper en zout.
ongeveer 30min laten garen onder deksel op laag vuurtje (of in de oven).
Aardappeltjes voorkoken, vlak voor opdienen kleuren met wat boter.
Worteltjes schoonmaken en beetgaar stomen.
Spitskool verdelen, bladeren ontdoen van nerven en op fijne lintjes snijden.
Wat boter laten smelten en spitskool onder voortduren roeren beetgaar laten smoren zonder vochtig te laten worden.
Stukken kip uit braadslee nemen en net als de morieljes warm houden.
De saus zeven , room toevoegen en laten inkoken tot gewenste dikte en op het laatste moment de morieljes bijvoegen.
Eventueel bijkruiden.

Afwerking / serveren

Schepje spitskool, stukje(s) kip er bovenop schikken en napperen met de saus. Gestoomde worteltjes en aardappeltje er bij schikken.

Tip voor drank :

Riesling J.P. Adam privé collectie 2015

Kookteam :

John en Wim