Nieuwpoortse waterzooi met langoustines en lentegroenten

Nieuwpoortse waterzooi met langoustines en lentegroenten

Ingrediënten

(voor 8 personen)
  • 8  verse rauwe langoustines
  • enkel stukjes visfillets /pers. (zeewolf,roodbaars of andere stevige vis)
  • ¾ l kippenbouillon
  • 2 grote wortelen (in tonnetjes gesneden)
  • 150 g. schoongemaakte groene tuinboontjes
  • 150 g. sluimererwtjes (zonder vliesjes)
  • 8 witte aspergepunten
  • 8 groene aspergepunten
  • ½ kg kookvaste aardappelen in tonnetjes gesneden
  • 250 ml room
  • 2 eierdooiers
  • peper, zout en muskaatnoot

Bereiding

Verwijder koppen van langoustines en bewaar de 4 grootste.Verwijder het pantser van de staartenen haal het darmkanaal er uit .
Breng de kippenbouillon aan de kook en laat er in volgorde van kooktijd de groeten beetgaar in koken, eerst de worteltonnetjes dan de bootjes en de erwtjes en als laatste de aspergepunten.
Schep de groeten er uit en kook vervolgens de langoustinestaarten en koppen  heel kort (max. 1 min) in het kookvocht.Hou ze samen met de groenten warm.
Breng de kippenbouillon opnieuw aan de kook met de room (hou 2 el room opzij) en laat dit tot ¾ inkoken. Kruid af met Peper, zout en wat muskaatnoot.
Maak een liaison van de 2 overgebleven lepels room en de eierdooiers ,  klop die dan door het mengsel van kippenbouillon en room ,om te binden.

Afwerking / serveren

Schik groenten en langoustines en de stukjes vis in warme soepborden en overgiet met de heel warme soep.

Tip voor drank :

Achel Blond trappist

Bron van recept :

Jan Buytaert ,Mjam tv.

Kookteam :

Martine & Mireille