Onze kookclub de kleine peperbus

Image

v.l.nr.r: Pascale De Bière, Jos Thys, Sophie Van Damme, John Gryson, Hugo Bontinck, Wim Van der Gucht, Mireille Vanhoecke, Luc Buyse, Martine De Belie , Ines Hoofd.

Kookclub "De Kleine Peperbus" bestaat uit een dozijn mannen en vrouwen die als gemeenschappelijke noemer hebben dat ze plezier beleven aan koken en het uittesten en proeven van  nieuwe smaken en gerechten.
Eenmaal per maand komen wij samen op onze vaste lokatie "Huyse Sorgvliet" te Sint-Niklaas om een menu te bereiden dat door enkelen onder ons vooraf uitgekozen is. We vormen 4 groepjes die in een beurtrol elk telkens verantwoordelijk zijn voor aperitief met hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.
Het samen degusteren en het beoordelen van die gerechten, in alle vriendschap en gezelligheid, zijn hierbij even belangrijk dan het koken zelf.
In de loop der jaren hebben we, met een wisselende bezetting, zoveel diverse gerechten bereid dat het hoogtijd was er een soort archief van op te stellen.
Naast het nut hiervan voor onze leden zelf, bijvoorbeeld voor het terugvinden van recepten voor etentjes in eigen huis willen we deze gebundelde informatie toch ook graag delen met andere geïnteresserden buiten onze kookclub.Daarom is deze website opgezet ...wij hopen dat u er als lezer evenveel plezier aan mag beleven dan wijzelf .

Image
Image

onze geschiedenis ...

Zowat 30 jaar geleden, op 20 augustus 1994, werd onze kookclub “De Kleine Peperbus” gesticht door 12 enthousiaste mannelijke  liefhebbers  van de betere keuken, om ideeën uit te wisselen en om de reeds opgedane kennis bij te spijkeren en uit te breiden.
We koken iedere eerste dinsdag van de maand en hebben een méér dan afdoende kook-en eetruimte ter beschikking bij Huize Sorghvliet  te Sint Niklaas in de Peperstraat (vandaar ook onze naam). Niet alleen het koken zelf, maar ook vriendschap en gezelligheid staan hoog in ons vaandel.Er zijn 12 leden, onderverdeeld in 4 groepjes van 3 personen, die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor het aperitief met hapjes,voorgerecht, hoofdgerecht en dessert,  aangepaste wijnen inbegrepen. Hierbij wordt een rotatie-systeem gebruikt , zodat iedere groep doorschuift binnen het schema.
Meestal  werken we rond een thema (hoofdgerecht) volgens het seizoen, waar de rest van de maaltijd dan rond gebouwd wordt en proberen we hierbij aangepaste, budgetvriendelijke wijnen te vinden, die een meerwaarde betekenen voor het gerecht.
We kiezen normaal voor gerechten, die niet zouden misstaan in een sterrenzaak .Maar boven alles  proberen we vooral, samen met vrienden, te werken aan een mooi diner, om vervolgens gezellig aan tafel te genieten van onze bereidingen.
Eénmaal per jaar een Partner’s Night en een 2-jaarlijkse culinaire buitenlandse uitstap staan ook op het programma!
Sinds 2012 is onze club geëvolueerd van een “alleen-maar-mannen” bastion naar een gezonde gender mix .
Een andere kijk, andere insteek, andere ambiance en verjonging voor de club heeft ons duidelijk deugd gedaan.
Toekomst lijkt verzekerd !

de club van 2018 - 2023

Image

de club van 2013 - 2018

Image

de club van 2007-2012

Image