Roosjes van appel met witte chocolade cake en sabayon  La Chouffe bier

Roosjes van appel met witte chocolade cake en sabayon La Chouffe bier

Ingrediënten

(voor 6 personen)
  • Chouffesabayon
  • 4 eierdooiers
  • 160 g. poedersuiker
  • 160 ml. bier : La Chouffe blond
  • Cake
  • 250 g. bloem
  • 4 g. bakpoeder
  • 250 g. suiker
  • 250 g. boter
  • 5 eieren
  • 150 g. witte chocolade
  • Roosje en appelschijf
  • vel bladerdeeg
  • lepel (abricoos) confituur
  • 3 appels (type Delecious)

Bereiding

cake
Zeef de bloem en bakpoeder en voeg er de boter (op kamertemperatuur) ,  eieren en de suiker bij en mixt dit geheel tot een glad mengsel .Voeg er nu de gesmolten en wat afgekoelde chocolade onder .
Stort uit op een ovenplaat met boterbakpapier en bak in de oven gedurende 18 min op 190°.  Laat afkoelen tot kamertemperatuur en steek er rondjes uit met een  vormpje.
Sabayon
Klop de eierdooiers met de suiker en het bier tot een wit-schuimende massa en gaar dat op een klein vuurtje (max  80°C).
Gebakken appelen op schijfjes
Schil een zoete appel , verwijder het klokhuis en snij in dikke schijven (0,5 à 1 cm.) , bak die schijven in wat boter en voeg op ’t laatste suiker toe …laat karamelliseren .
Snij de rest van de appel in fijne julienne (frietjes) .
Appel roosje
Haal uit een appel het klokhuis en snij hem in 4 partjes , snij die partjes op hun beurt in fijne schijfjes (in de lengterichting) van +/- 1 à 1.5mm dik . Leg de schijfjes in een pot met water en wat  citroensap en plaats  4 min. in de microgolfoven .De schijfjes appel zijn nu iets gegaard en zullen bij ’t oprollen minder snel breken .
Neem een strook bladerdeeg van ongeveer 5 cm x 20cm .Leg de schijfjes appel ,elkaar overlappend, op dat bladerdeeg startend vanop de middenlijn (dus op +/-2,5cm) en strijk wat confituur op het vrijgebleven bladerdeeg .Vouw vervolgens het bladerdeeg dicht naar boven toe en rol het op .Plaats het roosje dat je nu bekomt in een ovenvast potje of in een bakvorm met kleine ronde vormpjes en bak af voor ongeveer 35min. op 180°C .
Bestrooi na afkoelen met pordersuiker.
voor werkwijze , zie  : https://www.youtube.com/watch?v=4n5uehcdoHk

Afwerking / serveren

Maak een torentje: laagje gebakken appelschijf, een schijfje cake , een appelschijfje en bovenaan het appelroosje .
Lepel wat Chouffesabayon rond het torentje en srooi er een paar frietjes van appel over . Werk af met een muntblaadje.

Tip voor drank :

Chouffe bier

Bron van recept :

diverse Ambiance Culinair magazines en You tube

Kookteam :

Ines en Mireille