Rabarbertaart en  rabarberijs

Rabarbertaart en rabarberijs

Ingrediënten

(voor    personen)

  •  Bodem rabarbertaart :
  • 200 g bloem
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • snuifje zout
  • 60 ml lauwe melk
  •  Vulling rabarbertaart :
  • 300 g rabarberstelen
  • 1 ei
  • 120 g fijne suiker
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g bloem
  • 1 vanillestokje
  • 1 el geraspte gember
  • enkele takjes tijm
  • poedersuiker
  •  Rabarberijs :
  • 6 stengels rabarber
  • 60 g suiker (voor siroop)
  • 170 g water
  • 1/2 l room
  • 8 eigelen
  • 200 g suiker (voor het ijs)

Bereiding

Maak de taartbodem:
Doe de bloem en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in blokjes en leg ze in het kuiltje. Meng de boter met de vingers door de bloem. Voeg de melk toe en kneed tot een glad deeg.
Wikkel het deeg in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Maak de rabarber schoon en snijd in stukken die net zo breed zijn als de taartvorm. Doe de stukken in een pan, strooi er 50 g suiker over, voeg wat takjes tijm en een scheutje water toe en laat 5 minuten op een zacht vuur garen.
Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix voor de vulling het ei met de resterende suiker luchtig. Schraap het merg uit het vanillestokje. Zeef de bloem bij het ei en klop het er samen met de boter, vanillemerg en gember door.

Rol het deeg uit en beleg er een ingevette en met bloem bestrooide langwerpige taartvorm mee. Smeer het vanillemengsel uit over de bodem en schik er de stukken rabarber op.
Zet de taart 30 minuten in de oven.


Afwerking / serveren :

Werk net voor het serveren af met wat poedersuiker en verse tijm.

Tip voor drank :

Bron van recept :

(taart)www.lekeervanbijons.be 
(ijs) Claudia Allemeersch, Zesta.be

Kookteam :

Wim , John en Hugo