Ingrediënten
(voor 12 personen)
- 12 eetlepels amandelschilfers
- 300 g suiker (voor de karamel)
- 200 g boter
- 1,5 citroenen (sap)
- 1,5 dl zure room
- 3 rollen bladerdeeg
- 3 koffielepels bloemsuiker
- 12 mooie appels
- 3 koffielepels suiker (voor de compote)
- 3 eetlepels boter (voor de compote)
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180°C
2. Rol de rol deeg uit en bestrooi met de bloemsuiker.
3. Leg het deeg op een bakplaat met een vel bakpapier.Leg er een tweede plaat of ander vlak gewicht bovenop zodat
het deeg niet kan opzwellen en bak het 20 min. in de oven .Laat afkoelen en snij er dan 12 mooie gelijke rechthoeken uit.
4. Maak de compote : snijd 1/2 van de appelen in kleine blokjes en doe ze in een pannetje , samen met de suiker, de boter en
1/2 van het citroensap.Laat koken onder deksel.
5. Als de appelen hun vocht beginnen af te geven , haal het deksel van het pannetje zodat de appels kunnen inkoken tot een compote.
6. Maak de gekaramelliseerde appelen : snijd 1/2 van de appelen in schijfjes .Laat boter smelten in een pan en voeg de suiker , de appelen en 1/2 van het citroensap toe .Bak de appelen tot ze bruin zijn .Voorzichtig dat het niet aanbrandt !
7. Maak de karamel : verhit de suiker met enkele druppels water in een steelpannetje..Niet roeren of kloppen! Als de karamel mooi bruin is ,(niet verbrand) haal je de pan van het vuur en voeg je boter toe .Laat de boter smelten en voeg 3/5 van de zure room toe .Zet opnieuw op het vuur en breng tot het kookpunt. Roer om tot een homogene massa en laat afkoelen .
2. Rol de rol deeg uit en bestrooi met de bloemsuiker.
3. Leg het deeg op een bakplaat met een vel bakpapier.Leg er een tweede plaat of ander vlak gewicht bovenop zodat
het deeg niet kan opzwellen en bak het 20 min. in de oven .Laat afkoelen en snij er dan 12 mooie gelijke rechthoeken uit.
4. Maak de compote : snijd 1/2 van de appelen in kleine blokjes en doe ze in een pannetje , samen met de suiker, de boter en
1/2 van het citroensap.Laat koken onder deksel.
5. Als de appelen hun vocht beginnen af te geven , haal het deksel van het pannetje zodat de appels kunnen inkoken tot een compote.
6. Maak de gekaramelliseerde appelen : snijd 1/2 van de appelen in schijfjes .Laat boter smelten in een pan en voeg de suiker , de appelen en 1/2 van het citroensap toe .Bak de appelen tot ze bruin zijn .Voorzichtig dat het niet aanbrandt !
7. Maak de karamel : verhit de suiker met enkele druppels water in een steelpannetje..Niet roeren of kloppen! Als de karamel mooi bruin is ,(niet verbrand) haal je de pan van het vuur en voeg je boter toe .Laat de boter smelten en voeg 3/5 van de zure room toe .Zet opnieuw op het vuur en breng tot het kookpunt. Roer om tot een homogene massa en laat afkoelen .
Bron van recept :
Delhaize magazine
Kookteam :
Sophie, Ines en Jos