Ingrediënten
- Vijgentaart
- 65 g bloem
- 65 g suiker
- 65 g boter
- 65 g amandelpoeder
- 10 vijgen
- 1,5 el bloemsuiker
- 1,5 el suiker
- 1,5 el cassonadesuiker
- Espuma van pistache
- 1 ei
- 50 g suiker
- 75 ml room
- 30 g pistache noten
- 1 blaadje gelatine
- 50 g mascarpone
- Voor afwerking
- pistache noten
- vanille ijs
Bereiding
1.Voor de vijgentaart
Maak een crumble -bodem door bloem, suiker, boter en amandelpoeder te mengen ,beboter een bakvorm van ongeveer 25 op 10 cm en druk de crumble lichtjes aan in de bakvorm.
Plaats deze 10 min in een voorverwarmde oven van 170 graden .
Verwijder de onderkant en de steeltjes van de vijgen. Snij ze in grove stukken .Meng de drie soorten suiker onder de vijgen
Haal de crumble-bodem uit de oven en giet hier de vijgen op. Bak gedurende 40 minuten op 180 graden
Laat de vijgentaart nadien afkoelen op kamertemperatuur
2.Voor de Espuma van pistache :
Laat de pistache noten voor de espuma in nacht weken in 1/2 dl water en week ook het blad gelatine in koud water.
Warm de room en suiker op tot dat de suiker is gesmolten zet het vuur uit, los hierin het blaadje gelatine op.
Mix alle ingrediënten (ei, noten+water, room/suiker, mascarpone) fijn met een staafmixer
Giet het mengsel eerste door een fijne zeef, daarna in een espumafles .Gebruik 1 gaspatroon op een fles van 1/2 liter
Bewaar de espumafles minstens drie uur in de koelkast
Hak de pistache noten grof, rooster deze kort in een pan zonder vetstof .
Snij de vijgentaart in porties.
Afwerking / serveren :
Schep er een mooi bolletje vanille-ijs bij en werk het geheel af met wat geroosterde pistache noten.