koud soepje van witte chocolade met meloenballetjes

koud soepje van witte chocolade met meloenballetjes

Ingrediënten

(voor 12 personen)
  • voor 1L vers vanilleijs :
  • 1L volle melk
  • 250 g. suiker
  • 1 vanillestokje
  • 8 eigelen
  • chocolade soepje :
  • een kopje kokospoeder            
  • 3 meloenen
  • 360g. witte chocolade
  • 90 ml half volle melk
  • 400 ml. room , 33% vet
  • 400 ml kokosmelk
  • 6tal takjes dragon
  • voor de meringues :
  • 100 g. eiwit,
  • 1 el. maïzena,
  • 100 g. poedersuiker
  • 100 g. suiker
  • bakpapier of silicoonmatje

Bereiding

Melk aan de kook brengen met de vanille stok (merg losschrepen) en de helft van de suiker.
Klop met de hand de eigelen met de andere helft van de suiker tot een ruban (tot de kleur van geel in wit/geel veranderd).
Meng de warme melk,van het vuur af, met de wit geklopte eigelen en laat nog even ,al roerend garen op het vuur.
Plaats deze ijsbereiding in een bad met ijswater en laat afkoelen (af en toe in roeren om velvorming te voorkomen).
Draai af in een ijsmachine.
Maak 4 mooie bollen vanille ijs en rol ze door kokospoeder en leg de bollen naast elkaar in een afsluitbare plastic doos, laat opnieuw bevriezen.
   
Haal uit de meloen 12 meloenbolletjes met een meloenlepel en leg deze eveneens kort in de diepvries.  Smelt de witte chocolade met de halfvolle melk en de room in een pannetje op een zéér zacht vuurtje,voeg vervolgens de kokosmelk toe en mix tot een glad soepje.  
Bewaar in de koelkast.  

Maak de meringues : klop met een mixer op hoge snelheid het eiwit, maïzena, poedersuiker en suiker op tot zo stevig mogelijke pieken.
Doe dit eiwitmengsel met een spuitzak en spuit op een bakpapier of matje,grote ronde schijven.
Plaats voor 50 min. in een voorverwarmde oven (120°C) met de deur op een kier.

Afwerking / serveren

Neem 4 diepe borden en giet er telkens een bodempje gazpacho in.Leg in het midden telkens een bol vanille-ijs en daarrond drie bolletjes meloen.  
Werk af met dragon en verkruimelde meringue.

Kookteam :

Babs en Mireille