Dessert met vijgen en pistachecrème

Dessert met vijgen en pistachecrème

Ingrediënten

(voor 6 personen)
  • Voor de compote :
  • 60 g. suiker
  • 60 g. blonde cassonadesuiker
  • 60 g. bloemsuiker                      
  • sinaasappelzeste , citroenzeste en limoenzeste
  • 1 vanillestokje
  • 10 verse vijgen
  • Voor de kruimeldeeg :
  • 150 g. zachte boter
  • 150 g. patisseriebloem
  • 150 g. amandelpoeder
  • 150 g. suiker
  • 2 g. fleur de sel
  • Voor de pistachemayonaise:
  • 50 g. pistache pasta
  • 85 g. eieren
  • 65 g. room
  • 95 g. suiker
  • 40 g. witte chocolade
  • 2 g. gelatine
  • 65 g. + 120 g. mascarpone
  • sap van halve limoen

Bereiding

Meng de drie suikers door elkaar,voeg zeste van citroen,limoen en sinaasappel toe en werk af met vanille. Meng alles goed door elkaar. Snij de vijgen in 8 delen en lepel de inhoud eruit .Meng de suikermassa door de vijgen .
Voor het taartje meng je alle ingredienten,behalve de bloem,met de platte deeghaak in de keukenrobot.Voeg als laatste de bloem toe en meng tot een homogeen geheel.Laat dit deeg een nacht rusten in de koelkast.Stort nadien het deeg ca.2 cm dik in een langwerpige bakvormpje op een met bakpapier beklede bakplaat.Verdeel vervolgens de compote erover en werk af met wat suikermengsel. Bak ca. 25 min. af in een voorverwarmde oven van 200°C .
Voor de mayonaise kook je de suiker en de room in een pan,giet 1/3 van de warme massa al roerend op de eieren en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan.Blijf roeren om klonters en aanbranden te vermijden en gaar tot 85°C. Neem pan van  't vuur,voeg uitgeknepen gelatine,citroensap,de chocolade en de 65 g.mascarpone toe.Roer door met een klopper en giet over in een aparte kom om tot 30°C te laten afkoelen.Voeg met behulp van een klopper of handmixer het andere deel van de mascarpone (120 g.) toe maar doe dit beetje bij beetje ! Eindig door er ook de pistachepasta onder te roeren.Mix tot een gladde massa en laat opstijven in de koelkast.

Afwerking / serveren

Haal het taartje uit de vorm. Serveer met verse vijgenpartjes,wat citroenmelisse,muntblaadjes en enkele pistachenootjes.
Spuit er dotjes pistachemayonaise tussen .

Bron van recept :

chef Roger Van Damme

Kookteam :

Wim en Hugo