Dame blanche op hedendaagse wijze

Dame blanche op hedendaagse wijze

Ingrediënten

(voor 6 personen)
  •  voor de chocoladeschelp :
  • 700 g. donkere chocolade
  • roomboter
  • 6 niet te grote ballonnen
  • stukje keukentouw
  • voor  het roomijs :
  • 400 g. volle melk
  • 200 g. room (33%)
  • 1 vanillestokje
  • 165 g. kristalsuiker
  • een suifje zout
  • 3 eierdooiers
  • voor de chocoladesaus :
  • 150 g. pure chocolade
  • 115 g. room (33%)
  • 35 g. volle melk
  • 60 g. kristalsuiker
  • voor de slagroom :
  • 300 g. room (40%)
  • 15 g. kristalsuiker

Bereiding

de dag voordien:
Maak de chocolade schelp .
Blaas de ballonnen op tot de gewenste dikte.Bind een touwtje aan het knoopje van de ballonnen.
Smelt de chocolade met de boter tot tussen de 21 en 28 °C en doop vervolgens de ronde kant van de ballonnen in de chocolade.
Hang de ballonnen met het touwtje aan een rekje te drogen.
Als de chocolade opgesteven is , de ballon met een speldje doorprikken en zachtjes de lucht uitlaten. (het knoopje niet met een schaar afknippen  want dan springt de ballon en de chocolade. )  Verwijder voorzichtig de ballon uit de chocoladebol.
Bewaar de chocolade koel .
maak de basis voor het ijs
Breng de melk met de room, het vanillemerg en stokje, 115 g suiker en het zout aan de kook.
Klop de eierdooiers luchtig met 50 g suiker.Giet een beetje van het warme melkmengsel bij de opgeklopte dooiers, roer even door en giet terug bij de rest van het warme melkmengsel. Zet terug op een zacht vuur en klop het mengsel los tot je een mooie binding krijgt.
Zet 24u weg in de koelkast zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen.
Op de dag zelf :
Draai je het ijs 15 minuten af in de ijsmachine.
maak de chocoladesaus:
Breng hiervoor de room samen met de suiker en de melk aan de kook.
Giet het warme mengsel over de chocolade en roer los tot een mooie saus.
Klop de slagroom met de suiker half stijf.
Breng voor het opdienen de chocoladebollen op kamertemperatuur zodat ze vlugger smelten bij het overgieten met de warme chocolade (15min is voldoende).

Afwerking / serveren

Leg een of twee bolletjes ijs en een toefje slagroom in een diep dessertbord en plaats de chocoladeschelp er boven.
Dien op en overgiet de chocoladeschelp aan tafel met de warme chocoladesaus waardoor deze gaat smelten en het ijs zichtbaar en bereikbaar wordt .Optioneel kan je er nog een koekje of wat crumble  bij serveren.

Kookteam :

Ines , Mireille en  Wim