Kaasbordje met chutney van fysalis

Kaasbordje met chutney van fysalis

Ingrediënten

(voor 1 bokaal 500ml)
  • 1 grote witte ui
  • 1el neutrale olie
  • 1/2tl venkelzaad
  • 250g fysalisbessen
  • 2 onbespoten sinaasappelen
  • 100ml azijn van witte wijn
  • 100g suiker
  • zwarte peper, zout
  • 1/2tl agar agar

Bereiding

Snij de fysalisbesjes in tweeën en zet even aan de kant. Warm de olie in een kookpot op een zacht vuur. Doe daar het venkelzaad bij en laat even meebakken tot het begint te geuren. Voeg de gesnipperde ui toe en stoof glazig en zacht. Kruid met peper en zout.
Haal met de dunschiller de schil van 2 sinaasappelen. Vermijd om te veel van de 
witte schil mee te nemen, want anders wordt je chutney te bitter. Snijd de schil in dunne reepjes. Pers daarna de geschilde sinaasappelen.
Voeg het sinaasappelsap, de reepjes schil, de gehalveerde fysalisbessen, rodepeperringetjes, azijn en suiker toe aan de ui. Zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Laat 30 minuten pruttelen op een zacht vuur tot alles volledig gaar is enhet meeste vocht verdampt is. Proef en kruid bij met peper en zout.
Voeg de agaragar toe en laat de chutney nog 2 minuten doorkoken.
Schep de chutney heet in steriele bokalen (zie tip), maak de randen schoon, sluit af 
met het deksel, draai om en laat afkoelen.

Bron van recept :

De Standaard Magazine 09/21, rubriek Culinair, Barbara Serulu