Ingrediënten
- de chocolademousse :
- 400 g. pure chocolade
- 12 eidooiers
- 12 eiwitten
- 200 g. suiker
- 750 ml. room
- de vanillesaus :
- 1L melk
- 8 dooiers
- 300 g. suiker
- 2 vanillestokje
Bereiding
Voor de chocolademousse:
Smelt de chocolade rustig au bain marie.
Scheid de dooiers en de eiwitten.Doe de eigelen in een grote mengkom, en klop ze los samen met de suiker (eventueel met keukenrobot of handmixer). Giet de suiker in delen bij het dooiermengsel en klop alles op tot er een schuimige bleke massa ontstaat.
Giet vervolgens de gesmolten chocolade bij het eiermengsel en spatel alles door mekaar.
In een zeer propere en vetvrije mengkom klop je de eiwitten op tot een vast schuim.Voeg dat eiwit in delen toe aan het chocolademengsel dus niet alles gelijktijdig .Spatel het eiwitschuim er voorzichtig en geduldig onder .
Schenk de room in een mengbeker en klop deze half op (mag geen slagroom worden).
Spatel de luchtige room door het mengsel, giet vervolgens alles over in een serveerschaal en laat de mousse enkele uren opstijven in de koelkast.
Voor de vanillesaus:
Breng de melk aan de kook, samen met de vanillestok (snij die overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit). Laat zowel de zaadjes als de peul meekoken. Zet de melk daarna op een matig vuurtje.
Doe ook hier , net als bij de chocomousse , de eigelen in een grote mengkom en klop ze los samen met de suiker. Giet de suiker in delen bij het dooiermengsel. Klop alles tot er een schuimige bleke massa , zo ontstaat, wat men een 'ruban' noemt.
Verwijder de vanillepeul, en giet een klein deel van de hete melk bij het suiker-eigeel-mengsel. Klop alles met een garde tot een egale saus.
Zet de pan met de rest van de vanillemelk op een zacht vuurtje (mag niet koken). Giet het mengsel van eigeel en suiker bij de warme melk. Blijf geduldig roeren tot de saus bindt. De crème anglaise is voldoende gebonden als een vingerveeg een spoor achterlaat op de lepel.
Giet de crème in een schaal en laat ze een uurtje afkoelen in de koelkast.
Afwerking / serveren
Dompel een eetlepel even in warm water en rol nu een mooie bol chocolademousse uit de kom.
Rasp eventueel wat chocolade over het dessert, om het extra af te werken !