Chocolade taartje  met ingelegde Pysalis  en kletskop

Chocolade taartje met ingelegde Pysalis en kletskop

Ingrediënten

(voor 10 personen)
  • 30 st.  pysalis
  • ½ L. witte wijn
  • 300 g suiker
  • 2 tl lavendelbloesem
  • 1/2L. sinaasappelsap
  • 2 el honing
  • 300 g boter  
  • 2 el Drambuie
  • Voor mousse :
  • 250 gr donkere chocolade
  • 2 eieren
  • 60 ml. witte  wijn
  • 375 g room
  • suiker
  • Voor de kletskop koekjes :
  • 250 gr bruine suiker
  • 75 g zachte boter
  • 60 g amandelschilfers
  • 125 gr bloem
  • 50 ml. water
  • muntblaadjes (afwerking)
  • chocoladeschilfers  (afwerking)

Bereiding

1. De pysalis wassen en inprikken met een naald.
De lavendel mengen met de wijn en de suiker en snel aan de kook brengen. De vruchten toevoegen en 20 min zachtjes laten trekken (kan ook met kumquats , maar dan moeten ze minstens 45 min trekken).
2. Sinaasappelsap met de honing  in een pannetje tot de helft laten inkoken, met boter opwerken en verfijnen met de Drambuie.
3. Voor de mousse :
De chocolade, 1 eierdooier en 1 volledig ei,  60ml  witte wijn en 375 gezoete room .
De chocolade  au bain-marie laten smelten tot handwarm. Het ei met de eierdooier  au-bain marie romig kloppen, de gesmolten chocolade hierdoor spatelen, de slagroom stijfkloppen en alles mengen.
Koel bewaren tot gebruik.
4.Voor de kletskoppen :
Meng de bruine suiker, zachte boter, amandelschilfers bloem en 50 ml water in een kom met een handklopper en kneed verder met de hand. Maak van dit deeg kleine bolletjes  ter grote van een okkernoot en leg die op een bakpapier. Leg dit bakpapier vervolgens  op een ovenplaat en bak 8 à 10 minuten in een oven van 180° .Als het deeg blaasjes begint te vormen nog even wachten tot er een homogenen kleur is bekomen. Daarna  uit oven nemen en de gewenste vorm uitsteken terwijl de koekjes nog ietwat zacht zijn om ze zo dan verder laten afkoelen. Mochten de koekjes teveel afgekoeld zijn kun je ze niet meer vormen of uitsteken … leg ze dan even terug op de warme bakplaat.

Afwerking / serveren

Taartjes maken met de kletskop en de chocolademousse. De vruchten er rond schikken, kunstig wat sinaasappelstroop aanbrengen en afwerken met wat munt en chocoladeschaafsel.

Bron van recept :

uit  "gerechten uit de meesterkeuken"  (uitg . Deltas)

Kookteam :

Roger, John en Jos