Ananas brûlée met amandel-madeleine en mascarpone

Ananas brûlée met amandel-madeleine en mascarpone

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 4 stukken ananas

  • 2 dl suikersiroop 

  • 1 vanillestokje 

  • 1 kaneelstokje 

  • 1 koffielepel bruine suiker

  • 4 eetlepels vanillecrème 

  • 2 eetlepels mascarpone 

  • 2 eetlepels bloemsuiker

  • Voor de amandel-madeleine : 

  • 90g gemalen amandelschilfers(of amandelmeel) 

  • 90g bloemsuiker

  • 110g eiwit 

  • 30g bloem  

  • 50g boter

  • 1 vanillestok

Bereiding

Smelt voor de amandelmadeleine de boter. Meng alle overige ingrediënten goed samen. Snijd de vanillestok in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en voeg die ook toe.
Roer de boter er goed door en meng alles grondig tot een homogeen geheel.
Laat even opstijven en spuit daarna in vormpjes. Bak ze gaar in de oven op r80°C. (Ze zijn gaar als je ze met een satéstokje doorboort en er geen deeg aan het stokje blijft plakken.)
Kook de suikersiroop op met het vanillestokje (opengesneden en zaadjes uitgeschraapt) en de kaneelstok.
Snijd 4 mooie ronde stukken ananas en giet de kokende siroop erover. Laat zo afkoelen.
Meng de mascarpone met de bloemsuiker en de vanillecrème.
Haal de ananas uit de siroop en bestrooi met bruine suiker. Karameliseerde bovenkant met bruine suiker met behulp van een bunsenbrander.
Serveer met een lauw amandelmadeleintje en een toefje mascarponecrème.
 

Bron van recept :

boek : Jeroen Meeus kookt

Kookteam :

Martine en Luc