Aardbeien gemarineerd in balsamico , rabarber en mascarponeroom met vanille

Aardbeien gemarineerd in balsamico , rabarber en mascarponeroom met vanille

Ingrediënten

(voor 4 personen)
  •  2 bakjes aardbeien
  •  4 tal stengels rabarber
  •  20 g. suiker
  •  3 à 4 el. Balsamicocréme
  •  munt (of citroenmelisse)
  •  aardbeilikeur
  •   voor de mascarponeroom:
  •  1 ei
  •  125 g. mascarpone
  •  50 g. suiker
  •  1 blaadje gelatine
  •  1 dl room
  •  1 vanillestokje
  •   voor het koekje (kletskop) :
  •  100 g. blonde kandijsuiker
  •  100 g. gewone kristalsuiker
  •  100 g. sinaasappelsap (gezeefd)
  •  5 g. mangoazijn (framboosazijn of soortgelijk )
  •  100 g. gesmolten boter
  •  75 g. bloem

Bereiding

 Rabarber schillen en in schijfjes snijden van +/- 0.5cm dik, leg die open op een plaat met diepte en bestrooi met 100 gr suiker, laat enkele uren marineren.Vang nadien het vrijgekomen vocht op en mix dit vrijgekomen sap met enkele aardbeien (aardbeien juist onder rabarbervocht zetten) met de staafmixer en giet het geheel door een zeef.Voeg er vervolgens  een flinke scheut aardbeilikeur onder.Warm een deel van deze couli zachtjes op in een pannetje en los er één blaadje  gelatine in op , meng dit warme deel onder de rest van de couli en laat opstijven  in de  koelkast . Na enkele uren (of een nacht) mix je die opgesteven couli met de staafmixer en bewaar die  in een spuitzak in de koelkast .
De uitgelekte rabarberstukjes zachtjes gaar stoven met wat suiker (klein vuurtje om de vorm te behouden).
De aardbeien in 4 of 8 snijden en marineren in 4 eetlepels balsamico en 4 eetlepels suiker  (1 lepel van elk per persoon) belangrijk voor juiste hoeveelheid is te proeven …start met 2 of 3 lepels en voeg toe naar smaak.Na een uurtje de aardbeien laten uitlekken in een vergiet.De opgevangen vloeistof zal hier niet meer gebruikt worden maar kan wel bewaard worden voor marinade van andere vruchten.Bewaar de uitgelekte aardbeien koel.
De mousse bereiden door de mascarpone los te kloppen met het eigeel,het uitschraapsel van een vanillestokje en 25 gr suiker.Week een gelatineblaadje 5 min  in koud water, warm een deel van de mascarpone in een pannetje op een laag vuur op (mag niet koken , warm is voldoende) en los het gelatineblaadje ,na uitknijpen, erin op. Meng dit licht-warme mengsel onder de rest van de mascarpone.
Klop de room op (niet te stijf)  en meng hem ook onder de mascarpone.Klop uiteindelijk het eiwit op met 25 gr suiker en spatel dit voorzichtig onder de massa. Wanneer alles goed gemengd is kan deze mousse in een spuitzak om dan in de koelkast te laten opstijven (kan dus daags voordien).

Voor de kletskopkoekjes  draai je de suikers , sinaasappelsap en mangoazijn glad in een keukenrobot met vlinder , voeg dan geleidelijk de warme gesmolten boter toe , wanneer de boter volledig is opgenomen kan je de bloem toevoegen.Draai het geheel dan terug tot een gladde massa .Laat vervolgens  1 à 2u. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150°C , giet wat van de gekoelde deeg op een bakmatje en strijk dit open tot een egale laag van +/-3mm dik (loopt niet sterk uit).Bak goudbruin op 150°C.Neem het bakmatje uit de oven en bedek de kletskop met een bakpapier, draai het matje met het bakpapier samen om zodat het bakpaier op het tafelblad ligt en verwijder voorzichtig het bakmatje.Leg het bakpapier met de kletskop op terug op de warme ovenplaat en snij in de gewenste vorm (als koekje breekt bij snijden, even terug in oven plaatsen).Bewaar in een afgesloten doos op bakpapier.

Afwerking / serveren

Spuit een mooie rechte lijn van de mascarponeroom,leg parallel daaraan op een 2 cm afstand een lijn met de stukjes rabarber.Spuit aan de buitenzijde ervan een 3° evenwijdige lijn met de aarbeicouli.Vul de ruimte tussen de mascarpone en de rabarberstukjes met de gegemarineerde maar uitgelekte aardbeien.En plaats het koekje er bij.Als laatste kan men nog afwerken met een verse aarbei en een blaadje munt of citroenmellise.
Men kan dit gerechtje ook opdienen in een glaasje waardoor het makelijker vooraf kan worden klaargemaakt.Plaats in dat geval eerst rabarber dan aarbeicouli vervolgens de aarbeien en als laatste de mascarpone.

Tip voor drank :

Bron van recept :

op basis van een recept van traiteur Slangen (Beveren)

Kookteam :

Luc , Hugo en Wim