Zeebaars met gegrilde mergpijpjes

Zeebaars met gegrilde mergpijpjes

Ingrediënten

(voor 12 personen)

  • 2 mergpijpjes pp (+/- 3 cm )
  • 125 gr vis pp  (tarbot , griet  , zeebaars of een andere vaste witte vis  )
  • 3 dl goeie visfonds (tarbot, griet , tong )  
  • 1 dl kalfsbouillon
  • boter
  • kersttomaatjes
  • bimi
  • rode krielaardappeltjes (2 à 3 pp) 

Bereiding

Laat de mergpijpjes 1 nacht in  gezouten water  weken en maak ze vervolgens schoon . Pocheer ze in licht gezouten water gedurende 10 min. en laat uitlekken .  Bak ze even aan langs elke zijde en kruid ze bij , indien nodig .
Proportioneer de vis , kruid met peper en zout  en bak kort aan op de velkant .
Leg in een ovenschaal plaats er een mergpijpje op en laat doorwarmen in een matig warme oven .
In het originele recept plaatst men de vis met het mergpijpje er bovenop in een oven om te garen . De mergpijp neemt ons inziens teveel de smaak van de vis weg daarom stellen we voor om merg en vis los van elkaar in de oven te garen … dus pas bij het serveren , de mergpijp op de vis plaatsen.
Kook de aardappelen  , schil ze en bak ze op in de pan met wat boter.
Maak trio’s van de tomaatjes , voeg er wat look, laurier, sjalot en olijfolie  aan toe en bak die tomaatjes af in de oven .
Blancheer de bimi kort  (3 min.) en hou hem warm .
Laat de visfonds stevig inkolen tot 1/3, voeg de kalfsfonds toe , werk af met koude boter en mix goed op .
Leg de vis met het mergpijpje op het bord  , leg het andere mergpijpje ernaast net als alle  andere ingrediënten , overgiet met de saus . 

Afwerking / serveren :

Serveer met vers afgebakken brood en geef er wat grof zout bij .

Tip voor drank :

Deus champagnebier of een Crémant de Bourgogne

Bron van recept :

Saisonnier , herfst 2011

Kookteam :

Hugo, Roger en John