Ingrediënten
(voor 12 personen)
- 2 mergpijpjes pp (+/- 3 cm )
- 125 gr vis pp (tarbot , griet , zeebaars of een andere vaste witte vis )
- 3 dl goeie visfonds (tarbot, griet , tong )
- 1 dl kalfsbouillon
- boter
- kersttomaatjes
- bimi
- rode krielaardappeltjes (2 à 3 pp)
Bereiding
Laat de mergpijpjes 1 nacht in gezouten water weken en maak ze vervolgens schoon . Pocheer ze in licht gezouten water gedurende 10 min. en laat uitlekken . Bak ze even aan langs elke zijde en kruid ze bij , indien nodig .
Proportioneer de vis , kruid met peper en zout en bak kort aan op de velkant .
Leg in een ovenschaal plaats er een mergpijpje op en laat doorwarmen in een matig warme oven .
In het originele recept plaatst men de vis met het mergpijpje er bovenop in een oven om te garen . De mergpijp neemt ons inziens teveel de smaak van de vis weg daarom stellen we voor om merg en vis los van elkaar in de oven te garen … dus pas bij het serveren , de mergpijp op de vis plaatsen.
Kook de aardappelen , schil ze en bak ze op in de pan met wat boter.
Maak trio’s van de tomaatjes , voeg er wat look, laurier, sjalot en olijfolie aan toe en bak die tomaatjes af in de oven .
Blancheer de bimi kort (3 min.) en hou hem warm .
Laat de visfonds stevig inkolen tot 1/3, voeg de kalfsfonds toe , werk af met koude boter en mix goed op .
Leg de vis met het mergpijpje op het bord , leg het andere mergpijpje ernaast net als alle andere ingrediënten , overgiet met de saus .
Proportioneer de vis , kruid met peper en zout en bak kort aan op de velkant .
Leg in een ovenschaal plaats er een mergpijpje op en laat doorwarmen in een matig warme oven .
In het originele recept plaatst men de vis met het mergpijpje er bovenop in een oven om te garen . De mergpijp neemt ons inziens teveel de smaak van de vis weg daarom stellen we voor om merg en vis los van elkaar in de oven te garen … dus pas bij het serveren , de mergpijp op de vis plaatsen.
Kook de aardappelen , schil ze en bak ze op in de pan met wat boter.
Maak trio’s van de tomaatjes , voeg er wat look, laurier, sjalot en olijfolie aan toe en bak die tomaatjes af in de oven .
Blancheer de bimi kort (3 min.) en hou hem warm .
Laat de visfonds stevig inkolen tot 1/3, voeg de kalfsfonds toe , werk af met koude boter en mix goed op .
Leg de vis met het mergpijpje op het bord , leg het andere mergpijpje ernaast net als alle andere ingrediënten , overgiet met de saus .
Afwerking / serveren :
Serveer met vers afgebakken brood en geef er wat grof zout bij .
Tip voor drank :
Deus champagnebier of een Crémant de Bourgogne
Bron van recept :
Saisonnier , herfst 2011
Kookteam :
Hugo, Roger en John