Ingrediënten
- 6 kreeften 600 à 700 gr.
- 6 tomaten
- peper, zout,suiker,laurier en oregano
- enkele teentjes look
- 500 gr boter
- peterselie,kervel,bieslook,dragon,citroentijm,dille,..
- frans brood
Bereiding
Voor de gedroogde tomaatjes :
Snijd de gepelde tomaten in 4 of 6 partjes en ontpit , verdeel de partjes over een bakpapier en kruid ze met peper en zout , een beetje oregano, een beetje suiker. Tussen de tomaatjes in kan je ook wat blaadjes basilicum , laurier en wat gekneusde lookteentjes leggen .Leg het bakpapier met de tomaatjes op een ovenplaat en laat drogen met de ovendeur op een kiertje gedurende 2 à 3 uur op 95°.
kruidenboter en kreeft :
Maak de boter : voor 20 pers. gebruikten we een 1/2kg boter op kamertemperatuur , kruid ze met bij met peper en zout en voeg de fijngesnipperde kruiden toe ( peterselie, kervel, bieslook, citroentijm, dragon, dille, … ) , gebruik liefst geen “harde “ kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn.Meng alles goed dooreen en laat de boter wat opstijven.
Kook de kreeften 3 minuten in water met peper en zout , haal ze uit het water en halveer ze .
Hak de schaar open en snij de drie geledingen door . Verwarm de oven voor op 170° , leg de ½ kreeften en de scharen op een ovenschaal, leg op elke halve kreeft een 4-tal stukjes tomaat en verdeel de kruidenboter erover. Zet in de oven gedurende 15 à 20 min . maar overschep het vlees om de 5 min. met de boter.