Warme kreeft met kruidenboter en oven-gedroogde tomaatjes

Warme kreeft met kruidenboter en oven-gedroogde tomaatjes

Ingrediënten

(voor 12 personen)

  • 6 kreeften 600 à 700 gr.
  • 6 tomaten
  • peper, zout,suiker,laurier en oregano
  • enkele teentjes look
  • 500 gr boter
  • peterselie,kervel,bieslook,dragon,citroentijm,dille,..
  • frans brood

Bereiding

Voor de gedroogde tomaatjes :
Snijd de  gepelde tomaten in 4 of 6 partjes en ontpit , verdeel de partjes  over een bakpapier en kruid ze met peper en zout , een beetje oregano, een beetje suiker. Tussen de tomaatjes in kan je  ook wat blaadjes basilicum , laurier en wat gekneusde lookteentjes leggen  .Leg het bakpapier met de tomaatjes op een ovenplaat en laat drogen met de ovendeur op een kiertje gedurende 2 à 3 uur  op 95°.

kruidenboter en kreeft :
Maak de boter : voor 20 pers.  gebruikten we een 1/2kg  boter op kamertemperatuur , kruid ze met bij met peper en zout  en voeg de fijngesnipperde kruiden toe ( peterselie, kervel, bieslook, citroentijm, dragon, dille, … ) , gebruik liefst geen “harde “ kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn.Meng alles goed dooreen en laat de boter wat opstijven.

Kook de kreeften 3 minuten in water met peper en zout  , haal ze uit het water en halveer ze .
Hak de schaar open  en snij de drie geledingen door . Verwarm de oven voor op 170° , leg de ½ kreeften en de scharen  op een ovenschaal, leg op elke halve kreeft  een 4-tal stukjes tomaat en verdeel de kruidenboter erover. Zet in de oven gedurende 15 à 20 min . maar overschep het vlees  om de  5 min. met de boter.


Afwerking / serveren

Serveer een halve kreeft met z’n schaar warm en verdeel er , op het bord , de boter over . Serveer er enkele sneetjes verse baguette bij .

Tip voor drank :

Chardonnay Grand  Ardèche  2015 Louis Latour

Bron van recept :

Peter Goossens , "passie voor product"

Kookteam :

Luc, Roger en  John