Ingrediënten
(voor 12 personen)
- 800 g. ossenstaart
- 4 wortelen
- 4 preien
- 4 uien
- 4 teentjes knoflook
- tijm en laurier
- 2 dl room
- +/- 4 etl. chardonnayazijn
- 1 bakje kersttomaatjes van diverse kleuren.
- 1 sjalot
- balsamico
- olijfolie
- spietjes bieslook
Bereiding
Bak de grof gesneden groeten even aan in een pot met dikke bodem, blus met kalfsfond en verlaag het vuur.Voeg nu de in stukken gesneden ossenstaart en de tijm en laurier toe en stoof het vlees gaar onder deksel. Laat dit een 3 à 4 uur zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is en loskomt van het bot. Pluk de magere stukjes vlees eraf, versnij het indien nodig in kleinere stukjes en bewaar.
Snij de tomaatjes in fijne brunoise , meng er een fijn gesnipperd sjalotje onder en breng op smaak met wat balsamico, olijfolie , peper en zout.
Meng de room met de chardonayazijn (doe dit geleidelijk aan en proef telkens) kruid met peper en zout en mix tot mayonaisedikte.
Meng de room-mix onder het vlees en bewaar dat mengsel koel.
Snij de tomaatjes in fijne brunoise , meng er een fijn gesnipperd sjalotje onder en breng op smaak met wat balsamico, olijfolie , peper en zout.
Meng de room met de chardonayazijn (doe dit geleidelijk aan en proef telkens) kruid met peper en zout en mix tot mayonaisedikte.
Meng de room-mix onder het vlees en bewaar dat mengsel koel.
Afwerking / serveren
Plaats met een serveerring wat van het mengsel op een bordje.Laat dit bordje een 15-tal minuten op kamertemperatuur staan voor het op te dienen anders zal de room, in de koeling is opgesteven, te vast zijn.
Werk af met een sprietje bieslook.
Eventueel toastjes uitsteken van dezelfde grote van serveerring en het vlees erop serveren.
Werk af met een sprietje bieslook.
Eventueel toastjes uitsteken van dezelfde grote van serveerring en het vlees erop serveren.
Tip voor drank :
Champagne Vranken Brut
Bron van recept :
op basis van ee recept van kookclub Al Dente
Kookteam :
Luc