Ingrediënten
(voor 12 à 15 personen)
Voor de rolletjes met eend :
Voor de rolletjes met eend :
- 2 eendenbouten
- 2 sjalotten , fijngesnipperd
- 50 gr pindanoot(gepeld en ongezouten)
- rijstpapier
- 5 el pindanootjes (ongezouten)
- 100 gr water
- 1 tl sambal of chili
- 1 el bruine suiker
- 2 el ketjap manis
- -sap van een halve citroen
- radijs scheuten
Bereiding
Konfijt de eendenbouten op de klassieke manier met eendenvet , beetje zout , en een teentje knoflook tot ze gaar zijn , laat goed uitlekken op keukenpapier en verwijder het vel. Pluk het vlees van het bot , snij het in fijne reepjes.
Hak de pindanoten fijn . en bak die gehakte nootjes aan met twee gesnipperde sjalotjes in wat Verhit wat eendenvet op een laag vuurtje en fruit daarin al roerend op een laag vuurtje de fijngehakte sjalotten aan , voeg vervolgens de gehakte nootjes en het vlees toe en laat het even meebakken . Kruid af met peper en zout en laat afkoelen .
Dompel de rijstvellen één voor één in koud water en leg ze op een propere natte vaatdoek (anders kleven de vellen en zijn ze moeilijk te hanteren). Schik wat eendenvlees in het midden van een rijstvel , plooi het rijstvel over de vullingen en rol het strak op . Versnij het rolletje in gewenste porties en leg die op een schaal voorzien van bakpapier .Plaats deze schaal voor het opdienen een 10tal min. in een voorverwarmde oven op 100 C°.
Voor de pindasaus :
Meng alle ingrediënten in de blender en voeg of water of pindanoot toe tot de gewenste dikte is bereikt .
Hak de pindanoten fijn . en bak die gehakte nootjes aan met twee gesnipperde sjalotjes in wat Verhit wat eendenvet op een laag vuurtje en fruit daarin al roerend op een laag vuurtje de fijngehakte sjalotten aan , voeg vervolgens de gehakte nootjes en het vlees toe en laat het even meebakken . Kruid af met peper en zout en laat afkoelen .
Dompel de rijstvellen één voor één in koud water en leg ze op een propere natte vaatdoek (anders kleven de vellen en zijn ze moeilijk te hanteren). Schik wat eendenvlees in het midden van een rijstvel , plooi het rijstvel over de vullingen en rol het strak op . Versnij het rolletje in gewenste porties en leg die op een schaal voorzien van bakpapier .Plaats deze schaal voor het opdienen een 10tal min. in een voorverwarmde oven op 100 C°.
Voor de pindasaus :
Meng alle ingrediënten in de blender en voeg of water of pindanoot toe tot de gewenste dikte is bereikt .
Afwerking / serveren :
Leg een lepeltje pindasaus op het bordje , leg er twee rijst rolletjes naast en garneer met een paar radijsscheuten .
Tip voor drank :
Champagne
Bron van recept :
Knack weekend (editie lente 2020)
Kookteam :
John, Luc en Pascale