Kroketje van fazant   met witloof-slaatje

Kroketje van fazant met witloof-slaatje

Ingrediënten

(voor 15 stuks)
  • 160 ml wildfond
  • 160 ml bruine Leffe
  • 1/2 raap
  • 1/2 sjalot
  • 75 g. bloem
  • 50 g. boter
  • 170 g. (gegaard) fazantvlees (bv van de billen),  fijn gesneden.
  • 50 g. vers gemalen gruyère
  • anderhalf ei
  • scheutje  citroensap
  • voor slaatje:
  • 1 stronkje rauw witloof
  • 1 fijn gesneden sjalot
  • 1/3 witte wijnazijn
  • 2/3 arachideolie
  • gesnipperde bieslook

Bereiding

Snij raap en sjalot in zeer fijne brunoise , stoof aan in wat boter en karamelliseer ze licht met wat suiker . Kruid verder af met peper en zout. Bus met enkele druppels  wijnazijn en zet opzij.
Laat boter smelten , voeg bloem toe en laat sudderen tot het naar koekjes ruikt (opgelet laat niet bruin kleuren) .
Breng de fond met het bier aan de kook en maak een roux door de  kokende vloeistof  in één keer over de bloem te gieten en dan stevig door te roeren met een garde , tot alle klontertjes weg zijn .
Zet het vuur laag en voeg dan vlees , eieren, gestoofde groentjes en gemalen gruyère toe .Meng alles goed  door elkaar en voeg een klein scheutje citroensap toe . Kruid af met zout en cayennepeper   (wees niet te zuinig) en laat het goed afsmaken .
Stort dit mengsel in een grote lage schotel , strijk glad en laat over nacht rusten in koelkast .
De volgende dag  schep je er met een lepeltje voldoende hoeveelheid uit om een mooi rond kroketje te rollen .
Draai die kroketjes vervolgens eerst door de bloem dan door losgeklopt eiwit en vervolgens door broodkruim.
Bak ze juist voor opdienen mooi bruin in de frituur op 180°C (+/- 5 min).

Afwerking / serveren

Dien op met een slaatje van in fijne reepjes gesneden witloof  , appel met een vinaigrette onder van
Witte  wijnazijn en arachideolie. Gekruid met peper en zout.


 

Tip voor drank :

Blackberry Mojito

Bron van recept :

De kookbijbel.be

Kookteam :

Luc & Ines