Krokante nori, rode garnalen en garnalenmayonaise

Krokante nori, rode garnalen en garnalenmayonaise

Ingrediënten

(voor 22 stuks, 2pp)

  • Voor de krokante nori:

  • 3 of 4 vellen nori

  • 50 g suiker

  • 50 g water

  • Voor de garnalenmayonaise:

  • 275 g rode garnalen (wij kochten diepvries,in pel/zonder kop,bij Hanos.

  • 500 ml zonnebloemolie

  • 1 g gerookt paprikapoeder

  • 1 ei

  • zout

  • Voor de tartaar van rode garnalen:

  • 400 g rode garnalen, schoongemaakt

  • zout

  • 1/2 limoen, het sap

  • zwarte peper

  • 3 druppels Tabasco

  • 5 g sesamzaadjes

  • 5 ml garnalenolie

  • Voor de afwerking:

  • Bieslook, gehakt

  • Topp'd soy sauce wasabi crumble

Bereiding

Voor de krokante nori:

Maak een siroop met het water en de suiker. Breng aan de kook en zet apart. Zodra de siroop is afgekoeld, strijk een vel nori in met de siroop en plak er het tweede vel op. Herhaal dit met zoveel vellen als je wil, het zal dikker en knapperiger worden maar je moet het dan wel langer laten garen in de oven.Snijd ze op de grootte die je wilt en leg ze tussen 2 bakpapiertjes bedekt met een gewicht zodat ze niet krom trekken. Bak 15 min in de voorverwarmde oven op 180° C. Bewaar op een droge plaats.

Voor de garnalenmayonaise:

Ontdoe de garnalen van kop en lijf. Doe de koppen en schalen in een braadpan met de olie en bak ze 5 min op laag vuur (gezien wij garnalen kochten zonder kop gebruikten we enkel de pantsers aangevuld met koppen van grijze garnaal). Haal van het vuur en voeg de paprika toe. Zeef door de koppen te pletten en zeef door een neteldoek.

Emulgeer het ei, zout en 250 g van de garnalenolie tot een mayonaise. Kruid met peper en zout. Bewaar de resterende olie voor andere bereidingen en om de tartaar mee af te werken.

Bewaar de mayonaise in een spuitflesje.

Voor de tartaar van rode garnalen:

Verwijder het darmkanaal van de garnalen en hak ze fijn.

Meng alle ingrediënten.

Afwerking / serveren

Snijd wat limoenen om het hapje te serveren. Schik de chips erop. Hierop komt de tartaar, daarop een paar dotjes garnalenmayonaise en gehakte bieslook. Na het opdienen moet het snel opgegeten worden om te voorkomen dat de nori zacht wordt.

Voeg als laatste nog wat Topp'd soy sauce wasabi crumble toe voor een lekkere krokante twist.

Tip voor drank :

Rabarber cocktail

Bron van recept :

http : Javier Sanchez (Gamba roja) en www.hap-en-tap.be

Kookteam :

Luc en Katrien