Ingrediënten
- 450 g. aardappelen
- 350 g. gerookte paling
- 1/2 rammenas
- 2 el bladpeterselie (fijn gesnipperd)
- 3 eieren
- 200 ml melk
- 50 g. boter
- 100 g. bloem
- Voor de “sause Vincent”
- verse met citroen gemaakte, mayonaise
- 2 handenvol groene kruiden (spinazie,waterkers,dragon,peterselie,kervel,…)
Bereiding
Schil de aardappelen,snij in stukjes en kook gaar in lichtgezouten water.Giet af en stamp tot puree.Leng aan met de melk en kruid met peper en zout.
Splits de eieren, klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en klop de dooiers schuimig met de (gesmolten) boter. Spatel de schuimige eidooiersdoor de bloem, voeg de puree en de fijngehakte peterselie toe en klop dit alles met een garde tot een stevig beslag (indien nodig nog een scheutje extra melk toevoegen). Spatel er als laatste zachtjes de opgeklopte eiwitten onder en zet een halfuurtje koel weg.
Bak in een wafelijzer, kleine lichtgebruinde, wafeltjes van het beslag.Laat ze afkoelen.
Snij de paling in hapklare stukjes en snij dunne schijfjes (2 à 3 mm) van de rammenas.
Maak een verse zeer dikke mayonaise met citroen (niet met azijn) .
Blancheer de groene kruiden (spinazie ,kervel , enkele takjes dragon en een bakje waterkers … ) gedurende 2 minuten , verfris nadien in ijswater en laat ze uitlekken in een vergiet .
Doe het groen in een blender en maal het tot een puree .Duw die puree door een zeef en gebruik een gedeelte van het groene vocht om de mayonaise mee aan te lengen , doe dat beetje bij beetje zodat uw mayonaise niet te vloeibaar wordt .Mocht de mayonaise toch te lopend zijn kan je ze wat aandikken met enkele lepels opgeklopte room. Proef en kruid af met zout en cayennepeper en wat citroensap.
P.S. Het overschot van deze mayonaise is lekker bij alle koude visgerechten .