Ingrediënten
(voor 12 personen)
- voor het spek :
- 4 plakken zacht buikspek Duroc d’Olives van 1à1½ cm dik
- 5 el acaciahoning
- ½ el sojasaus
- 1 ½ el tomatenketchup
- 1 tl geraspte gember
- mespuntje cayennepeper
- grof zeezout
- voor de citroenmayonaise :
- 1 eierdooier
- sap van 1 citroen
- 1 koffielepel mosterd
- geraspte schil van 1 citroen
- 25 ml olijfolie
- 250 ml zonnebloemolie
- peper & zout
- voor de garnituur :
- 1 komkommer
- paar blaadjes shiso cress of tuinkers
- geraspte schil van 1 limoen
Bereiding
Snij de plakken spek in drie en bak de stukken krokant. Laat spek uitlekken op een velletje keukenpapier. Hou het spek warm.
Meng voor de laksaus de honing, de sojasaus, de ketchup, de gember, de cayenne peper en het zout.
Leg de stukjes spek terug in de pan en smeer op ieder stukje een lepeltje laksaus. Ga zeer vlug te werk en draai beide zijden in de karamel.
Maak de citroenmayonaise
Snij één helft van de komkommer in brunoise, de andere helft in flinterdunne plakjes.
Afwerking / serveren
Schik alles op een bordje en werk af met zeste van limoen en een beetje cress en enkele toefjes citroenmayonaise.
Tip voor drank :
Flower Salton 2012 vinho fino branco demi-sec
Bron van recept :
Claudia Allemeersch
Kookteam :
Mireille en Babs