Consommé van fazant

Consommé van fazant

Ingrediënten

(voor 15 glaasjes)
  • 1 fazant  
  • 1 bosduif
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 1 preiwit
  • 1 selderstengel
  • tijm & laurier
  • 150 gr. mager rundsgehakt
  • 2 eiwitten
  • voor garnituur :
  • enkele (bos) champignons
  • platte peterselie
  • zeer fijn gesneden fazantenvlees

Bereiding

De fazant en de duif grondig spoelen en vervolgens garen in groentenbouillon van water ui, wortel, prei en kruiden. Nadat het vlees gaar is het in fijne blokjes snijden en apart houden.
Om de bouillon helder te maken (klaren) laat hem eerst afkoelen, maak intussen een mengeling van het gehakt met ongeveer 200 g. fijngesneden groenten (wortel, prei, selder). Kruid met peper en zout en meng er 2 losgeklopte eiwitten onder (2 eieren per liter bouillon).
Meng alles zo goed mogelijk tot een homogene massa.
Roer dit mengsel door de koude bouillon en laat die gedurende een half uurtje, zonder verder te roeren,zachtjes opwarmen tot hij begint te pruttelen (mag niet koken). Stilaan vormt zich een koek van gestold eiwit met vlees en andere onreinheden op het oppervlak.Verwijder die met schuimspaan ,  giet de bouillon door een fijne zeef en vervolgens door een kaasdoek (of  propere keukenhanddoek).
Mocht er om een of andere reden de vloeistof toch nog niet volledig helder zijn  kun je deze handeling herhalen.
Controleer de kruiding want die mag stevig zijn … voeg eventueel zout en cayennepeper of enkele druppels tabasco toe, gebruik geen peper uit de molen want die blijft zichtbaar.

Afwerking / serveren

Leg wat zeer fijn gesneden fazantenvlees en enkele plakjes rauwe champignon op de bodem van kleine glaasjes en lepel er voorzichtig de consommé over.Werk af met een klein blaadje platte peterselie of fijngesnipperde bieslook.Dien de soep heet op !

Tip voor drank :

Blackberry mojito

Bron van recept :

Kookteam :

Luc en Ines