Aardappelpannekoekje met gerookte paling

Aardappelpannekoekje met gerookte paling

Ingrediënten

(voor 12 personen)

  • 500 g aardappelpuree

  • 100 g bloem

  • 100 g eiwit

  • 4 eieren

  • 2 sjalot

  • 2 el room

  • 100 g melk

  • 300 g gerookte palingfilet

  • 100g kruidensalade (dragon, dille, koriander, peterselie, etc. …

  • 2 dl zure room

  • 200 g kaviaar (of vervanger b.v. haringeitjes)


Bereiding

Voor het pannenkoekje : meng de puree met de bloem, de eieren, de melk en het fijn versnipperde sjalotje. Klop de eiwitten op en spatel ze er onder. Kruid naar smaak met peper en zout en voeg er nog wat room bij.
Bak de pannenkoekjes in boter, leg er een stukje gerookte paling op, draai het pannekoeje om en bak vervolgens ook de andere zijde kort aan. Om de pannenkoekjes in een mooie ronde vorm te krijgen plaats je best een ingevette serveerring in de pan waarin je vervolgens het beslag in kan gieten (ongeveer 0,5 cm dik). Wanneer de koekjes onderaan wat gebakken zijn, indien nodig, met een mes aan binnenzijde van ring voorzichtig lossnijden en omdraaien.  Mocht er al eens eentje uitlopen kan je nog altijd nadien een uitsteekring gebruiken.
Pluk de kruiden, was en droog ze, versnipper ze fijn, meng onder de zure room en breng die op smaak met vers gemalen peper, zout en enkele druppels citroensap. Indien gewenst kan men ook de fijn gesneden kruiden niet onder de room mengen maar ernaast serveren. Je hoeft ze dan ook niet zo fijn te versnipperen en maakt ze dan aan met een vinaigrette.

Afwerking / serveren

Schik de zure room op het bord. Schik er het lauw/warme pannenkoekje naast met daarbovenop een lepeltje kaviaar. Werk af met een groen blaadje platte peterselie of cress.

Tip voor drank :

Champagne

Bron van recept :

Bart Desmidt / Bartholomeus

Kookteam :

John en Mireille