Pissaladière

 • Ingrediënten: (16 pers)

  Voor het deeg
  1kg     meel
  10cl    olijfolie
  2     eieren
  20g    fijn zout
  20g    gist
  Voor het garnituur
  2kg    uien (4,5kg in origineel recept is veel te veel)
  30-tal    kleine zwarte olijven
  3    tomaten
  1    bouquet-garni (peterseliestelen, rozemarijn tijm, laurier)
  1/2kg    ansjovis gekuist en gefileerd
  35cl    olijfolie
  zout, peper van de molen, Provencekruiden

 • Bereiding :

  Verdeel 25cl water over twee glazen en los in het ene het zout op, in het andere de gist. Giet bloem uit op een ruim werkblad en maak een kuiltje. Doe daarin eieren, olijfolie en water met zout. Begin te mengen en te kneden en voeg water met opgeloste gist toe. Kneed minimaal 10 minuten door afwisselend deeg op te bollen en terug plat te duwen. Deeg is klaar wanneer hij niet meer aan de vingers kleeft.
  Dek het deeg af met linnen doek, zet uit de tocht en laat gedurende een uur rijzen op kamertemperatuur.
  Pel intussen de uien, halveer ze en snij ze in fijne lamellen. Doe olijfolie in een cocotte en zet op een laag vuur. Stoof daarin de uien aan samen met een bouquet-garni. Dek af en laat een 30-tal minuten zachtjes pruttelen. De uien moet glazig worden, niet bruin. Kruid met peper en zout.
  Verdeel het deeg in twee delen en rol het uit tot twee dunne schijven van ± 25cm diameter (dikte van ± 1,5cm dik geeft veel te dik resultaat). Strijk twee bakplaten in met olie en plaats het deeg er op (met behulp van een deegrol). Maak de boord van het deeg rondom wat hoger. Dek af en laat een 30-tal minuten rijzen.
  Haal bouquet-garni van tussen de uien en verdeel die vervolgens in een dikke laag over de twee deegbodems. Leg bovenop de ene pissaladière een laag met olijven, bekleed de andere met de in schijfjes versneden tomaten bestrooid met wat Provencekruiden.
  Zet in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende een 15-tal minuten. Schik ten daarna de ansjovisfilets als de spaken van een wiel over de twee bereidingen (deze schikking vergemakkelijkt het versnijden nadien). Bak nog gedurende een 10-tal minuutjes.

 

 • Drank : Tres Olmos, 2020, Verdejo Lias uit Rueda, Spanje
 • Keukenteam: John
 • Bron: "La cuisine de nos mères", George Blanc en Coco Jobard. (met kleine aanpassingen)
 • Datum : 5 oktober 2021
template joomlatemplate joomla gratuit
2022  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template