Gegrillde pijlinktvis met artichoc, mandarine-saus en olijven

 
Calamari ai Ferri con Peperoncini, Carciofi , Mandarinas

  •  Ingrediënten:

    - 1 pijlinktvis  p/p (ongeveer 15 cm)
    - 1 kleine  paarse artisjok p/p
    - 3 rode chilipepers
    - 150 gr zwarte en ontpitte olijven
    - 75 gr. mandarijnschillen
    - 750 gr. mandarijnen ( zelf sap maken) of 250 gr mandarinesap 

  • Bereiding :

Maak de artisjokken schoon , snij ze in 4 en bewaar  direct in water met een volledige , uitgeperste citroen erin tegen  het verkleuren.
Kook ze in dit (eventueel gezeefde)  water met wat peper, zout  en een laurierblad in ong. 20 minuten. Giet af en bewaar warm.
 
Blancheer de mandarijnschillen  5 X, beginnend met koud water .
Doe de schillen met het sap in een pan en laat 10 min doorkoken .
zeef door en  monteer de saus
 
Neem een paar olijven  en mix die met enkele lepels olijfolie ,snij de resterende olijven  in 4.
Snij vervolgens de rode pepertjes (zonder zaadjes) heel fijn en bak ze op een matig vuur.
 
Maak de inktvis schoon , bewaar de tentakels,verwijder de bek, snij ze in de lengte  door
en maak een ruit-inkeping aan de binnenzijde. kruid ze met peper en zout.
 
Grill de inktvis kort in een zéér hete grillpan  langs de 2 zijden, doe hetzelfde met tentakels.

 

  • Afwerking :

Dresseer het bord , giet een bodempje mandarijnsaus op het bord, leg  de inktvis in het midden en garneer  de artisjok er rond . Strooi een béétje chili op de vis en werk af met  wat stukjes zwarte olijf en een paar druppels olijfolie.
Op het eerste gezicht en vreemde combinatie ,  maar het werkt. 

 

  • Drank : Pulp de Nîmes 2015 Viognier/Vermentino
  • Keukenteam: Wim, Hugo en John
  • Bron: Puur Toscane  uitg.Lannoo & vis, schaal en schelpdieren  uitgeverij Veltman  Utrecht.
  • Datum : okt 2016
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template