Tartaar van gerookte makreel met gemarineerde groentjes en peterselie-spinazie olie

 

  • IngrediĂ«nten: (4 pers) mits aanpassing hoeveelheden ook goed voor hapjes

 - 1 gerookte makreelfilet
 - sluimererwten, geblancheerd
 - 1 groene appel, in kleine blokjes
 - 1/4 komkommer, in kleine blokjes
 - 1 tomaat, ontpit & ontveld, in blokjes
 - sap van 1 limoen
 - 3 el sushi-azijn
 - fijngesnipperde groene kruiden: bieslook & platte peterselie
 - peper & grof zout
 - 300 g spinazie (iets meer dan helft voor de olie gebruiken; de rest aanstoven met 1 fijngesnipperde sjalot)
 - 1 bussel platte peterselie
 - 1 dl druivenpitolie

  •  Bereiding :

 Zet een stoofpotje op het vuur. Snipper een sjalotje fijn en bak aan in een scheutje olijfolie. Doe er de spinazie bij (iets meer dan de helft hou je over voor de olie te maken). Bij spinazie is look ook lekker. Plet een teentje look en steek er je vork door en roer zo door de spinazie, zodat de spinazie de smaak van de look opneemt.
Blancheer in gezouten water de sluimererwten kort tot ze beetgaar zijn. Koel ze onmiddellijk in ijswater. Laat ze goed uitlekken.
Voor de peterselie-spinazie-olie: blancheer de peterselie- en spinazieblaadjes kort in kokend, licht gezouten water en laat onmiddellijk afkoelen in ijswater. Pers goed uit en mix met de druivenpitolie. Zeef de olie en bewaar in de koelkast. Het lekkerst als je het koud kunt serveren. Je kan het dus best op voorhand maken.
Maak de marinade met de sushi-azijn, limoensap en een beetje olijfolie (niet te veel olie, want we hebben straks de peterselie-spinazie-olie om het gerecht af te werken).
Snij de komkommer, appel en tomaat in kleine blokjes. Als de sluimererwten afgekoeld zijn, snij je ze in kleinere stukjes en doe bij de rest van de groentjes. Doe alles samen in een mengschaal met een beetje van de marinade. Kruid met wat peper en grof zout.
Ontdoe de makreel van het vel en haal er voorzichtig de graat uit. Je kan er gemakkelijk de graat op zijn geheel uithalen. Trek het visvlees in grove stukjes en doe in een mengschaaltje met peper en een beetje grof zout. Doe er de rest van de marinade bij.

 

 

  • Afwerking :

Zet een serveerring op een bord en doe daarin een beetje spinazie, dan stukjes makreel en dan wat groentjes. Haal de ring eraf en werk af met wat peterselie-spinazie-olie en eventueel nog wat grof zout. wij hebben wat Himalayazout gebruikt.

 

  • Drank :
  • Keukenteam: Pascale
  • Bron:
  • Datum : mei 2015
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template