Zeebaars met gegrilde mergpijpjes

  • Ingrediënten: (12pers.)

    - 2 mergpijpjes pp (+/- 3 cm )
    - 125 gr vis pp  (tarbot , griet  , zeebaars of een andere vaste witte vis  )
    - 3 dl goeie visfonds (tarbot, griet , tong )  
    - 1 dl kalfsbouillon
    - Boter
    - kersttomaatjes
    - bimi
    - rode krielaardappeltjes (2 à 3 pp) 

  • Bereiding :

    Laat de mergpijpjes 1 nacht in  gezouten water  weken en maak ze vervolgens schoon . Pocheer ze in licht gezouten water gedurende 10 min.  en laat uitlekken .  Bak ze even aan langs elke zijde en kruid ze bij , indien nodig .
    Proportioneer de vis , kruid met peper en zout  en bak kort aan op de velkant . Leg in een ovenschaal plaats er een mergpijpje op en laat doorwarmen in een matig warme oven . In het originele recept plaatst men de vis met het mergpijpje er bovenop in een oven om te garen . De mergpijp neemt ons inziens teveel de smaak van de vis weg daarom stellen we voor om merg en vis los van elkaar in de oven te garen … dus pas bij het serveren , de mergpijp op de vis plaatsen.
    Kook de aardappelen  , schil ze en bak ze op in de pan met wat boter.
    Maak trio’s van de tomaatjes , voeg er wat look, laurier, sjalot en olijfolie  aan toe en bak die tomaatjes af in de oven .
    Blancheer de bimi kort  (3 min.) en hou hem warm .
    Laat de visfonds stevig inkolen tot 1/3, voeg de kalfsfonds toe , werk af met koude boter en mix goed op . Leg de vis met het mergpijpje op het bord  , leg het andere mergpijpje ernaast net als alle  andere ingrediënten , overgiet met de saus .

  • Afwerking :

 Serveer met vers afgebakken brood en geef er wat grof zout bij .

 

  • Drank : keuze tussen Deus champagnebier of een Crémant de Bourgogne
  • Keukenteam: Hugo, Roger en John
  • Bron: Saisonnier , herfst 2011
  • Datum : 4 febr 2020  
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template