Warme kreeft met kruidenboter en oven-gedroogde tomaatjes

 • Ingrediënten: (12 pers)

  - kreeften 600 à 700 gr.
  - 6 tomaten
  - peper, zout ,suiker , laurier en oregano
  - enkele teentjes look
  - 500 gr boter
  - peterselie,kervel, bieslook, dragon,citroentijm,dille,..
  - frans brood

 • Bereiding :

  Voor de gedroogde tomaatjes :
  Snijd de  gepelde tomaten in 4 of 6 partjes en ontpit , verdeel de partjes  over een bakpapier en kruid ze met peper en zout , een beetje oregano, een beetje suiker. Tussen de tomaatjes in kan je  ook wat blaadjes basilicum , laurier en wat gekneusde lookteentjes leggen  .Leg het bakpapier met de tomaatjes op een ovenplaat en laat drogen met de ovendeur op een kiertje gedurende 2 à 3 uur  op 95°.

  kruidenboter en kreeft :
  Maak de boter : voor 20 pers.  gebruikten we een 1/2kg  boter op kamertemperatuur , kruid ze met bij met peper en zout  en voeg de fijngesnipperde kruiden toe ( peterselie, kervel, bieslook, citroentijm, dragon, dille, … ) , gebruik liefst geen “harde “ kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn.Meng alles goed dooreen en laat de boter wat opstijven.

  Kook de kreeften 3 minuten in water met peper en zout  , haal ze uit het water en halveer ze .
  Hak de schaar open  en snij de drie geledingen door . Verwarm de oven voor op 170° , leg de ½ kreeften en de scharen  op een ovenschaal, leg op elke halve kreeft  een 4-tal stukjes tomaat en verdeel de kruidenboter erover. Zet in de oven gedurende 15 à 20 min . maar overschep het vlees  om de  5 min. met de boter.

 • Afwerking :

 Serveer een halve kreeft met z’n schaar warm en verdeel er , op het bord , de boter over . Serveer er enkele sneetjes verse baguette bij .

 

 

 • Drank : Chardonnay Grand  Ardèche  2015 Louis Latour
 • Keukenteam: Luc, Roger , John
 • Datum : 8 januari 2018
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template