Gegrilde biefstuk met gekonfijte aardappel en auberginemousse

  • Ingrediënten voor 4 pers.

- 1 stuk van +/- 800 gr dunne lende (= contrefilet ,die ligt voor entrecote en boven filet pur, hieruit zijn mooie gelijkvormige stukken te snijden die een gelijke gaartijd hebben).

- zwarte peper

- olijfolie

- grof zeezout

voor de aardappelen :

- 4 belle de Fontenay aardappelen

- 1 L ganzenvet

voor de auberginepuree :

- 1 aubergine

- 4 teentjes knoflook

voor de vinaigrette :

- 2 eetl goede olijfolie

- 1 eetl gehakte zwarte olijven

- 2 ansjovis uit blik

- 1 koffielepel goede balsamico

- 1 eetl gehakte platte peterselie

- 1 teentje knoflook

- P & zeezout

voor de tomatenmayonaise :

- 2 eetl verse mayonaise

- 2 zongedroogde tomaten ( in olie)

  • Bereiding :

Schil aardappelen en steek er met een vormpje een mooie ronde cylinder uit (beetje zoals petit four),laat ganzevet smelten op ’t vuur , voeg de aardappelen toe wanneer gesmolten .

Laat konfijten gedurende 50 min op zeer zacht vuur .

Haal ze uit het vet en laat uitlekken – hou ze apart.

Steek teentjes knoflook in de aubergine , draai de hele aubergine in alufolie , en leg in een voorverwarmde oven (200)C) en laat 40 min garen .

Uit oven halen en laten afkoelen.

Laat de gedroogde tomaten, uitlekken , mix en meng met de mayonaise en doe dit mengsel in een spuitbusje.

Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en hou apart.

Haal met een lepel het gare vruchtvlees uit de aubergine , mix tot een gladde massa en warm even op

Peper de steaks , bestrijk met olijfolie en bak op hete grill, laat dan minstens 5 min rusten op een lauwe plaats.

Bak vlug de aardappelen in een pan met een klein beetje ganzenvet

  • Afwerking :

Snijd het vlees in plakken , breng op de borden een streep augerginepuree aan en leg het vlees erop .Verdeel de vinaigrette over ’t vlees .Leg de aardappelen op borden en breng op elke aardappel een toefje tomatenmayonaise aan (eventueel  bovenaan een klein beetje uithollen) .

  • Bron:
  • door keukenteam : John & Roger
  • Datum : sept  2009
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template