Rib-eye met jonge voorjaarsgroenten en couscous

  •  Ingrediënten:  (12pers)

    - Rib-eye angus  grain-fed : één stuk vlees van +/- 2.2 kg
    - 400 g couscous (M.Hamsa   handgerold)  
    - 250 g mini asperges type korenaar
    - stevige lenteui  (1 per persoon)
    - roodloof  (facultatief) 5 stronkjes
    - mini wortel paars (10tal)
    - tuinbonen  1 kg  + vers bonenkruid
    - verse erwtjes  1 kg
    - 2 sjalotjes (fijngesnipperd)
    - goede kalfsfond (voor saus)

  • Bereiding :

    Kuis het vlees wat op door het meeste vet en de zichtbare zenen  aan de buitenzijde te verwijderen  en laat het op kamertemperatuur komen .
    Schraap de wortelen schoon en stoof aan in boter voeg  sjalotjes toe en kruid met peper en zout .
    Blancheer  in licht gezouten water  resp . de lenteui  ,de asperges  en de gedopte erwtjes. Laat uitlekken
    Dop de tuinbonen en kook ong. 5 min. in licht gezouten water , laat uitlekken en dop nogmaals
    Reserveer in een pannetje met boter , kruiden met bonenkruid , peper en zout . Hou warm.
    Hou de erwtjes apart, leg de wortelen  en de asperges  in een ovenschaal en leg de lente-ui (eventueel doorgesneden) op een tweede schaal.
    Kook de couscous  6 à  8 min in water , werk op met de verse erwtjes en wat olijfolie en kruid met peper en zout .
    Kruid het vlees  aan alle kanten stevig met peper en zout , bak rondom af  op een” hevig vuur”  gedurende  5 à 6 min. en zet het dan voor een 1/2 uur in een oven van 80 ° samen met je borden , de wortelen en asperges en de lente-ui.
    Versnij het roodloof en werk op met scherry azijn , olie , peper en zout .
    Maak een goede saus van ingekookte kalfsfond.

  • Afwerking :

Maak een taartje van de couscous met erwtjes (vormpjes  dia 10 cm , H 2 cm) en  een schepje tuinbonen.
Schik er de asperges , wortelen  en de afgebrande lente-ui op en plaats er een lepel roodloof naast .
Versnij het vlees en serveer er de tot sausdikte ingekookte  kalfsfond bij .

 

  • Drank : Oostenrijkse Zweigelt Kiezelstein 2017
  • Keukenteam: Mireille , John, Kim Blommaert en Jean-Paul
  • Bron: o.b.v. diverse recepten en presentaties  uit magazine "Le  saisonnier
  • Datum : 4 juni 2019
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template