Vijgen met cantalkaas

 

  • Ingrediënten: (10 pers.)

    - ongeveer 500 gr Cantalkaas  
    - 10 verse vijgen
    - 3 vellen bladerdeeg
    - 1,25L melk
    - 5 blaadjes gelatine
    - zout
    Voor de rodewijn stroop :
    - 800ml rode wijn
    - 2 el.  honing,
    - 100 g. suiker  
    - 2 à 3  takjes rozemarijn

  • Bereiding :

    Breng de rode wijn  aan de kook met de honing , suiker , en rozemarijn  en laat
    inkoken tot een siroop .

    Verhit  een antikleefpan en rasp hierin een dunne laag  cantalkaas , laat uitharden en bewaar.
    Snij het topje van de vijgen en maak bovenaan kruiselings een insnijding . Maak rondjes  bladerdeeg  van 10 cm , leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat , leg op elk rondje een vijg  en pak deze mooi in , zodat het deeg eraan kleeft  , leg een klontje  boter op het pakketje   en bestrooi met wat witte suiker , bak 10 min af in een voorverwarmde oven van  200 °C.

    Rasp 400 gr cantalkaas  fijn in een de melk , voeg een snuifje  zout toe . Laat smelten en zeef (of mix in een blender tot alle kaas is opgelost en je een gladde massa bekomt.

    Week de gelatine 10 min. in koud water . Neem een pollepel van de cantalmelk en los de gelatine erin op. Meng met de rest van de melk , giet in een espumafles en draai er 2 gasbommetjes op . Zet koel weg.

  • Afwerking :

Neem een diep bord  druppel op de bodem wat van de rode wijnsiroop en spuit er bovenop een laagje espuma , leg daarop een warme vijg, druppel er nog wat  stroop over en werk af met stukjes  krokant van cantalkaas … strooi  er eventueel nog  wat verse kruiden over .

 

 

  • Keukenteam: Pascale en John
  • Bron: Mjam tv , chef : Piet Huysentruyt
  • Datum : November 2019
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template