Chocolade oliebollen met coulis van abricozen

 • Ingrediënten: (6 pers)

   Voor de ganache :
  - 1 dlroom
  - 200 g. chocolade
  - 50g. boter
  Voor het frituurdeeg :
  - 125g. bloem
  - 25 g. cacaopoeder
  - 2,5 g. zout
  - 25 g. suiker
  - 1 ei
  - 25 g. gesmolten boter
  - 125 g. champagne brut (eventueel te vervangen door bier of gist)
  Voor de abrikozencoulis :
  - 125 g. abrikozen
  - 60 g. suiker
  - sap van halve citroen
  - 5 cl.water

 • Bereiding :

  Laat ingrediënten voor ganache samen au bain-marie smelten tot gladde massa en vries deze in. Haal nadien uit vriezer en laat zachtjes opwarmen (1 à 2u op kamertemperatuur) tot behandelbare massa. Draai balletjes van 2cm en vries die opnieuw in.
  Doe ingrediënten voor abrikozencoulis samen en stoof aan tot ze volledig zacht zijn. Pureer door een fijne zeef (of blender) tot een dik-vloeibare coulis.
  Meng voor frituurdeeg bloem, cacaopoeder, zout, suiker en ei door elkaar. Voeg daar gesmolten boter aan toe en de champagne en meng tot homogene massa. Laat afkoelen in de koelkast.
  Maak op de borden met wat gesmolten chocolade en een puntzakje een figuur naar keuze met binnenin voldoende ruimte voor de oliebollen en vul de ruimte errond op met een laagje abrikozencoulis.
  Verwarm frituurolie op 180 à 190°. Haal ganachebolletjes door het beslag en frituur ze een tweetal minuutjes in de olie .Laat ze uitdruppen op keukenrol .Schik de bolletjes op het bord en bestrooi eventueel met wat bloemsuiker. Deze oliebollen kunnen eventueel vooraf worden gebakken en nadien ca 5min. in een oven op 170°C krokant op te warmen .
     Opmerkingen :
     Voor abrikozencoulis gebruikten we zachte gedroogde abrikozen. Daar moet extra water aan toegevoegd worden om gepaste dikte te bekomen en we gebruikten iets minder suiker. We voegden een scheut cointreau toe om de smaak iets te versterken.
     Omdat we het beslag vooraf hadden gemaakt bleek de werking van de champagne wat uitgewerkt (was voor de smaak ook geen meerwaarde). We konden het redden met flinke scheut bier en wat extra bloem toe te voegen . Wellicht geeft het gebruik van gist zoals in een klassiek smoutebollenbeslag meer resultaat !

 

 • Keukenteam: Luc, Wim  & Jean-Paul
 • Bron: Ambiance van november 2018 , Roger Souvereyns
 • Datum : dec 2018
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template