Krokante vijgentaart met een espuma van pistache

  • Ingrediënten:

    Vijgentaart
    •        65 g bloem
    •        65 g suiker
    •        65 g boter
    •        65 g amandelpoeder
    •        10 vijgen
    •        1,5 el bloemsuiker
    •        1,5 el suiker
    •        1,5 el cassonadesuiker
    Espuma van pistache
    •        1 ei
    •        50 g suiker
    •        75 ml room
    •        30 g pistache noten
    •        1 blaadje gelatine
    •        50 g mascarpone
    Voor afwerking
    •        pistache noten
    •        vanille ijs 

  • Bereiding :

    1.Voor de vijgentaart
    Maak een crumble -bodem door bloem, suiker, boter en amandelpoeder te mengen ,beboter een bakvorm van ongeveer 25 op 10 cm en druk de crumble lichtjes aan in de bakvorm.
    Plaats deze 10 min in een voorverwarmde oven van 170 graden .
    Verwijder de onderkant en de steeltjes van de vijgen. Snij ze in grove stukken .Meng de drie soorten suiker onder de vijgen
    Haal de crumble-bodem uit de oven en giet hier de vijgen op. Bak gedurende 40 minuten op 180 graden
    Laat de vijgentaart nadien afkoelen op kamertemperatuur

    2.Voor de Espuma van pistache :
    Laat de pistache noten voor de espuma in nacht weken in 1/2 dl water en week ook het blad gelatine in koud water.
    Warm de room en suiker op tot dat de suiker is gesmolten zet het vuur uit, los hierin het blaadje gelatine op.
    Mix alle ingrediënten (ei, noten+water, room/suiker, mascarpone) fijn met een staafmixer
    Giet het mengsel eerste door een fijne zeef, daarna in een espumafles .Gebruik 1 gaspatroon op een fles van 1/2 liter
    Bewaar de espumafles minstens drie uur in de koelkast
    Hak de pistache noten grof, rooster deze kort in een pan zonder vetstof .Snij de vijgentaart in porties.

  • Afwerking :

Plaats een stukje vijgentaart op het bord , schud krachtig met de espumafles en spuit een toef espuma naast het vijgentaartje.
Schep er een mooi bolletje vanille-ijs bij en werk het geheel af met wat geroosterde pistache noten.

 

  • Keukenteam: Sophie van Damme ,Jean-Paul Orban ,Mireille Vanhoecke
  • Bron: Kris Herrijgers (www.kriskookt.be)
  • Datum : 4 september 2019
template joomlatemplate joomla gratuit
2021  kookclub de kleine peperbus   Site created by Luc Buyse on globbers template